Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nedtelling stoppet. Igjen.

Bare to minutter og 19 sekunder før milliardsatelitten skulle skytes opp, ble nedtellingen avbrutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Meteorologer over hele verden opplevde nok en skuffelse i dag. Oppskytingen av værsatellitten som skal revolusjonere værmeldingen i fremtiden ble avlyst. Nok en gang. Nok et avbrudd

Alt var klart for oppskyting i kveld. Men 2 minutter og 19 sekunder før oppskyting, måtte kontrollrommet avbryte oppskyting.

- Vi har foreløpig ingen informasjon om årsakene til at nedtellingen ble stoppet i kveld. Akkurat nå er etterforskere på stedet for å undersøke det, sier pressetalskvinne i EUMETSAT, Livia Briefe.

Juleaften for meteorologer

Den nesten syv meter høye og 4100 kilo tunge MetOp-satellitten skulle allerede mandag kveld ha blitt skutt ut i rommet fra Baikonour i Kazakhstan.

- Dette er som juleaften, så jeg håper det blir en fin presang med en vellykket oppskyting, sa meteorologdirektør Jens Sunde ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.no mandag kveld.

\'Countdown Aborted\'

Det ble ikke noen julepresang på verdens meteorologer mandag kveld. Oppskytingen gikk i vasken etter at det ble oppdaget tekniske feil på oppskytingsraketten:

COUNTDOWN ABORTET: Raketten måtte nok en gang stanses på sin stadig lengre vei mot det ytre rom. Foto: ESA
COUNTDOWN ABORTET: Raketten måtte nok en gang stanses på sin stadig lengre vei mot det ytre rom. Foto: ESA Vis mer

- Vi kan foreløpig ikke si så mye om hva som gikk galt. Rundt klokka 17 registrerte vi en forstyrrelse i oppskytingsforberedelsene, og omtrent samtidig oppdaget vi problemer med drivstofftilførselen, forteller operasjonsansvarlig Mikael Rattenborger i kontrollrommet til den europeiske værsatellittorganisasjonen EUMETSAT, i Darmstadt i Tyskland.

- Ventetiden er en påkjenning

Meteorologdirektør Jens Sunde, mener det er viktig at alt foregår på riktig måte.

- Alt må være i orden når satelitten skytes opp. Oppskytingen er det mest kritiske punktet, og det er godt å se at man har sikkerhetsrutiner som gjør at man oppdager feil, sier han.

Oppskytingen av den 19 milliarder kroner dyre satellitten er svært ømfintlig for uregelmessigheter, og må blant annet skje innenfor et tidsrom på 30 sekunder fra det planlagte oppskytingstidspunktet. Norske samarbeidspartnere har bidratt med rundt 200 millioner kroner til prosjektet.

Til tross for nøktern holdning til sikkerhet omkring oppskytingen, er Sunde veldig klar for at raketten nå skal skytes opp.

- Det hadde jo vært fint om denne raketten kom opp i rommet snart. Gjentatte utsettelser er en påkjenning. Vi venter på den befriende meldingen om at alt har gått bra.

Oppskytningen er utsatt på ubestemt tid.