Nedtelling til krigen i gang

LONDON (NTB-AFP-Reuters-AP/Dagbladet): - Saddam Hussein forsøker å bite over mer enn han kan svelge, sier den britiske forsvarsministeren George Robertson. Storbritannia står skulder ved skulder med USA og har begynt nedtellingen til angrepet på Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke utspill og uttalelser tyder på at USA har bestemt seg for å gi Saddam Hussein en militær avstraffelse, og at det ikke er noen vei tilbake.

- Vi har lært av bitter erfaring at Saddam Hussein har forsøkt å leke katt og mus med oss.

- Nå har vi bestemt oss; hvis ikke han etterkommer våre krav om inspeksjon av presidentpalassene, vil han bli tvunget til det med makt, sier George Robertson.

Krig om en uke

President Bill Clintons sikkerhetsrådgiver Sandy Berger sier at USA vil banke løs på Irak på nytt og på nytt for å lamme landets evner til å gjenoppta produksjonen av sine mest dødelige våpen, dersom diplomatiet ikke klarer å løse krisen.

Han antyder at en bombe-operasjon kan bli satt i verk om en ukes tid.
- Jeg vil ikke si at vi måler dette i dager, men det blir heller ikke målt i måneder, fastslo han.
En gruppe FN-eksperter begynte å kartlegge de åtte såkalte presidentpalassene som Saddam Hussein har gått med på å åpne for FN-inspeksjon.

President Bill Clinton forbereder en tale til nasjonen om Irak neste uke. Talen vil komme etter et møte med den militære overkommandoen.

Det virker dermed som om USA holder fast ved og rykker nærmere en dato for et angrep på Irak, tross nei fra både Russland og Kina til denne politikken.

Kofi-diplomati?

Russland økte lørdag presset for å få FNs generalsekretær Kofi Annan til å reise til Bagdad og gjøre et siste forsøk på å løse krisen med diplomatiske midler.

Tysklands utenriksminister Klaus Kinkel har også bedt Annan om å reise til Bagdad, og ifølge utenriksminister Mohammad Said al-Sahhaf kan Annan være på plass i Irak allerede onsdag.

Men USA sendte i helga ytterligere seks avanserte bombefly til Kuwait, der de skal slutte seg til den amerikanske angrepsstyrken i Persiabukta.