- GIR IKKE ETTER: - Regjeringen aksepterer ikke noe ultimatum og kommer ikke til å gi etter for utpressing, sa Hellas' visepresidenten Yannis Dragasakis ifølge manuset til en tale han holdt i dag. Her er han på vei til et møte i Finansdepartementet i Aten i forrige uke. Foto: Scanpix/Panayiotis Tzamaros
- GIR IKKE ETTER: - Regjeringen aksepterer ikke noe ultimatum og kommer ikke til å gi etter for utpressing, sa Hellas' visepresidenten Yannis Dragasakis ifølge manuset til en tale han holdt i dag. Her er han på vei til et møte i Finansdepartementet i Aten i forrige uke. Foto: Scanpix/Panayiotis TzamarosVis mer

Nedtellinga har startet: Nå kan «alt» skje i Hellas

- Gir ikke etter for utpressing, sier den greske visepresidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre dager før grekerne må hoste opp 300 millioner euro for å kunne fortsette drakampen med EU om en krisepakke, drar det seg kraftig til mellom partene.

Sent igår holdt noen av de mektigste i spillet om Hellas' skjebne - Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Francois Hollande, pluss presidentene for EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet - et krisemøte i Berlin.

- Godtar ikke utpressing Møtet munnet ut i ei skisse til det som ifølge en av deltakerne var et «endelig» tilbud til Hellas, med økonomiske krav som må oppfylles hvis landet vil ha mer pengestøtte, skriver den britiske avisa The Independent.

Grekerne gjorde det straks klart at de vil ha seg frabedt utidig press om økonomiske innstramminger - som er nettopp det regjeringen til Alexis Tsipras gikk til valg for å hindre.

- Regjeringen aksepterer ikke noe ultimatum og kommer ikke til å gi etter for utpressing, sa visepresident Yannis Dragasakis ifølge manuset til en tale han holdt på en konferanse i Aten i dag, melder nyhetsbyrået EFE.

Dragasakis regnes som en moderat skikkelse i den greske regjeringen. At nettopp Dragasakis tar i bruk såpass kraftige ord, tolkes som at den greske regjeringen kan komme til å si nei til tilbudet fra møtedeltakerne i Berlin.

- Kan skaffe penger Tidligere i kveld meldte den spanske avisa El Pais at grekerne ifølge offisielle kilder ikke har hørt noe fra noen av deltakerne på Berlin-møtet.

Avisa skriver at medlemmer av regjeringen til Alexis Tsipras har latt det skinne gjennom at Hellas har nok penger til å betale fredagens avdrag. I så fall må ytterligere 1,3 milliarder euro legges på bordet innen utgangen av juni.

I ifølge nyhetsbyrået AP er det imidlertid usikkert om Hellas greier fredagens avdrag uten en avtale med kreditorer som kan gi tilgang til de siste 7,2 milliarder euroene i en fem-årig krisepakke.

Hva grekerne ender opp med å gjøre, er slett ikke opplagt. Britiske The Guardians Larry Elliott mener tre vidt forskjellige utganger er mulige på forhandlernes dilemmaer.

- Tre utganger Den ene er at grekerne går ut av euro-samarbeidet - enten fordi Hellas ikke vil godta kravene fra «troikaen» IMF, Den europeiske sentralbanken og EU-kommisjonen eller fordi troikaen mister tålmodigheten og kaster ut Hellas.

Den andre er at den greske regjeringen gir opp å stå imot troikaens krav om blant annet lønns- og pensjonskutt. En slik svakhet synes ikke Elliott at Tsipras' regjering viser noen tegn til.

Den tredje muligheten er at partene følger den gamle tradidjonen i EU med å skyve problemene foran seg, i dette tilfellet ved at Hellas' kreditorer skaffer grekerne finansiering til å komme seg gjennom sommeren, og at Tsipras så holder folkeavstemning om hvorvidt grekerne er villige til ytterligere innstramminger for å få fortsette innen euroen.

Elliott legger ikke skjul på at han tror  det ender med nye utsettelser, men at «risikoen for noe stygt og rotete øker hele tida».