Nedtellingen er i gang

I ettermiddag overleverte Hans Blix og Mohamad ElBaradei sine Irak-rapporter til FN. Innholdet kan bety forskjellen på krig eller fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 16.30 i dag norsk tid overleverte våpeninspektørenes leder Hans Blix og lederen for IAEA (Det internasjonale atomenergibyrået), Mohamad ElBaradei, sine rapporter på henholdsvis 16 og 20 sider. Rapportene vil få stor betydning for hvor stor støtte USA kan regne med å få i en eventuell krig mot Irak.

Kritikk

I den rundt én time lange talen kom Blix med kritikk av Irak på flere forskjellige punkter. Ved siden av mangelen på samarbeidsvilje, har Irak ikke klart å gjøre rede for hvor de har gjort av store mengder kjemiske og biologiske våpen visstnok har destruert.

Dette mener de 15 landene i Sikkerhetsrådet:

De fem landene med vetorett:

 • USA mener at Irak utvikler masseødeleggelsesvåpen, og ikke samarbeider med FNs våpeninspektører.
 • Russland sier Irak samarbeider med inspektørene, og at det ikke finnes bevis for at de ruster opp. Vil etter hvert oppheve de økonomiske sanksjonene mot Irak, og mener Sikkerhetsrådet må godkjenne en eventuell krig.
 • Kina mener inspeksjonene begynner å fungere, og tror Irak kan avvæpnes uten krig. De vil at inspektørene skal få mer tid, og mener Sikkerhetsrådet må godkjenne en krig.
 • Storbritannia søker i utgangspunktet Sikkerhetsrådets støtte for en eventuell krig, men det er forventet at de vil støtte en amerikansk aksjon uansett. De sier Irak verken samarbeider eller ruster ned, og mener tida er i ferd med å løpe ut for Irak.
 • Frankrike sier at inspeksjonene begynner å fungere, og ser ingen grunn for en militær aksjon nå. Landet har hintet om at de kan komme til å nedlegge veto i Sikkerhetsrådet for å forhindre krig på det nåværende tidspunkt.

De ti landene uten vetorett:

 • Angola venter på dagens rapport før de vil si hvor de står.
 • Bulgaria vil ha en fredelig løsning, og gir sterk støtte til våpeninspektørene. Men kan komme til å støtte en USA-ledet aksjon uansett.
 • Kamerun vil at inspeksjonene skal fortsette. De har ikke tatt stilling til en eventuell militær aksjon.
 • Chile venter på dagens rapport før de tar stilling.
 • Guinea vil fortsette inspeksjonene, og har ikke tatt stilling til en eventuell krig.
 • Tyskland krever at Irak må avvæpnes på en fredelig måte, og sier de ikke vil delta i en militæraksjon selv om Sikkerhetsrådet går inn for det.
 • Mexico vil at inspeksjonene skal fortsette, men kan komme til å støtte en USA-aksjon.
 • Pakistan vil at inspeksjonene skal fortsette og håper på en diplomatisk løsning på konflikten.
 • Syria mener Irak samarbeider om å oppfylle kravene i FNs resolusjoner, og ber om at sanksjonene mot Irak skal fjernes.
 • Spania støtter Bush-administrasjonens syn, og mener en militær aksjon kan gjennomføres uten støtte fra Sikkerhetsrådet.

Les mer om Sikkerhetsrådet på FNs hjemmesider

Inspektørene har også funnet flere tusen sider med hemmelige dokumenter som ikke ble levert i Iraks egenrapport på 12 000 sider, og det ble funnet minst 16 tomme stridshoder som kunne brukes til kjemiske våpen.

Britiske kilder sier at de har bevis for at Irak skjuler kjemiske våpen, og at rakettdeler ble fjernet rett før våpeninspektørene begynte arbeidet sitt. Kildene sier også at irakerne har avlyttet inspektørenes hotellrom og arrangert falske bilulykker for å hindre dem i å nå fram til steder de skulle undersøke.

Rapportene fra Hans Blix og ElBaradei er svært viktige for USAs forsøk på å få mer støtte for en krig mot Irak. En amerikansk aksjon uten forankring i Sikkerhetsrådet vil føre til en ny og vanskelig situasjon, som kan rokke ved hele Sikkerhetsrådets rolle.

Trenger mer tid

Både Blix og ElBaradei ba Sikkerhetsrådet om mer tid for å gjennomføre inspeksjonene på en forsvarlig måte. Inspektørene har bare vært i Irak i 60 dager.

- Vi trenger mer tid. Hvor mye tid det er snakk om, kommer an på hvor intensivt vi arbeider og hvor samarbeidsvillige Irak er, sier ElBaradei.

Den tyske avisa Die Welt skriver at USA og Storbritannia vil gi Irak frist til 1. mars til å vise samarbeidsvilje. Avisa viser til anonyme kilder.

Internasjonale nyhetsbyråer har også snakket med sentralt plasserte kilder, som ikke akkurat støtter opplysningene. Etter at Blix og ElBaradei har lagt fram rapportene sine, er det ventet at USAs FN-ambassadør John Negroponte vil gripe ordet når samtalene flyttes bak lukkede dører.

- Han vil minne Sikkerhetsrådet på at det var full enighet i November om at dette skulle være Iraks siste sjanse, og at to måneder skulle være mer enn nok for å sjekke om Saddam er samarbeidsvillig, sier en sentral amerikansk tjenestemann.

Synkende popularitet

En undersøkelse fra CNN/USA Today viser at 56 prosent av amerikanerne mener våpeninspektørene må få mer tid. Like mange mente Bush burde få godkjennelse fra FN før han går til krig. 57 prosent syntes USA måtte få støtte av europeiske allierte før en eventuell aksjon.

Flere analytikere og demokratiske politikere mener Bush ikke klarer å få massiv støtte for en militær aksjon mot Irak uten internasjonal støtte.

- Presidenten må overbevise om at Irak utgjør en umiddelbar trussel mot USA. Han må i tillegg føre saken gjennom de internasjonale kanalene som er nødvendige og har brukt alle andre muligheter før han går til krig, sier Senatets demokratiske leder, Tom Daschle.

Også Tony Blair sliter på hjemmebane. Hans sterke støtte til USA har ført til at populariteten hans i Storbritannia ser ut til å synke kraftig.

Kilder: AP, Reuters, CBS, New York Times, Die Welt

<B>KRITISERER: </B> Våpeninspektørenes leder, Hans Blix, overleverer sin rapport i dag. Det er forventet at han kritiserer Irak på flere sentrale punkter.