Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nedtrapping i Nordsjøen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Sist fredag hadde flere statsråder møte med representanter for oljeindustrien for å drøfte virkningen av oljeprisfallet. Med en rekordlav oljepris over så lang tid som vi nå har hatt, sier det seg selv at dette vil slå negativt ut for både oljeselskapene og deres leverandører. Det har vi allerede sett på selskapenes resultater for i fjor, og det er varslet nedbemanninger i år. Oljeselskapene krever nå bedre rammebetingelser for virksomheten på norsk sokkel. I tillegg til egne nedskjæringer må nå myndighetene komme næringen i møte og redusere både skatter og avgifter.
  • Oljeselskapene møter strenge vilkår på norsk sokkel. Blant annet betaler de 78 prosent skatt og en særnorsk COæ-2å-avgift. Men hittil har ikke slike vilkår skremt selskapene fra å investere i Nordsjøen. Det har vært rift om konsesjoner og eierandeler. Med dagens oljepris har dette bildet endret seg, for det er dyrt å utvinne olje og gass fra Nordsjøen. Dessuten er det de siste åra oppdaget få nye felt som kan drives lønnsomt med dagens pris. Derfor er ikke norsk sokkel så attraktiv som før.
  • I denne situasjonen er det nødvendig å revurdere både regelverk og økonomi for virksomheten på norsk sokkel. Og mye taler for at det blir gitt midlertidige lettelser i skatter og avgifter. Men det er også viktig at myndighetene har is i magen og ikke lar seg styre av de verste skremsler som er kommet den siste tida. Før helga advarte både arbeidsdirektør Ted Hanisch og SSB-sjefen Svein Longva mot å overdramatisere faren for en sterk økning i ledigheten.
  • De siste åra har vi hatt en altfor høy investering i oljebransjen. Her ligger mye av skylden for overopphetingen i norsk økonomi. En nedjustering av aktiviteten ville måtte komme uansett oljepris. Derfor kan vi heller ikke holde kunstig liv i selskaper og bransjer slik at vi hindrer nødvendig og naturlig omstilling i næringslivet. Det gjorde vi i 70-åra, og det tok 15 år å reparere skadene.