Coronakrisa:

Nedtur: Avlyser julebordene

Raymond Johansen sier det neppe blir noen julebord i Oslo i år. Byrådslederen har heller ikke anledning til å gi fritak fra smittevernreglene på selve julekvelden.

STRAMMER INN: - Det er alarmerende, sier Raymond Johansen, før han kommer med de nye strenge tiltakene for hovedstaden. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ikke bare juledagene som blir annerledes i år, men også opptakten til jula. Å tenke at vi skal slippe opp veldig mye i ukene før jul, er neppe realistisk, sier byrådsleder Raymond Johansen til Dagbladet.

Han avlyser dermed i praksis julebordsesongen 2020.

- Det er svært få ting som tyder på at smittetallet, og de andre underliggende dataene, skal gå så mye ned at det blir mange julebord i Oslo, sier Ap-toppen.

- Man kan bare legge alle drømmer om et julebord brakk?

- Det er få ting som tyder på at det blir en julebordsesong i år, gjentar Johansen.

Kan kommer mer

Byrådslederen vil heller ikke utelukke flere tiltak før jul, selv om smitten skulle gå noe ned.

- Vi kan ikke slippe mye opp og risikere at vi må stenge byen igjen i romjula eller tidlig på nyåret. Det skal være vedvarende veldig lave tall før det blir aktuelt med endringer på restriksjonene vi har nå.

- Kan det være aktuelt med et unntak for smittevernreglene akkurat på selve julekvelden?

- Reglene vi har i dag tillater ikke det. Hvis smittesituasjonen har endret seg mye før jul, så er dét en ting vi kan vurdere. Men når du spør meg nå i dag, så er svaret at det ikke er lov med store samlinger på mer enn ti, også på julaften.

En grunn til optimisme

Likevel er byrådslederen optimistisk. Ny mobilitetsdata viser at Oslos innbyggere har bremset livene sine voldsomt ned den siste uka.

- Her kommer en veldig viktig nyhet: Oslo-folk har innrettet seg. Vi ser nå at bevegelsene mellom bydeler er ned 60 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. I sentrum er bevegelsen ned 64 prosent. Folk holder seg mest i bydelen sin, sier byrådslederen.

Oslo-folkets bevegelsesmønster den siste uka ligner nå fra lockdown-perioden i vår. Den eneste oppgangen sammenlignet med fjoråret er til marka.

OPTIMISME: Denne figuren gir grobunn for lys i enden av coronatunnelen, ifølge byrådsleder Raymond Johansen.
OPTIMISME: Denne figuren gir grobunn for lys i enden av coronatunnelen, ifølge byrådsleder Raymond Johansen. Vis mer

Overfor TV2 sa helseminister Bent Høie (H) onsdag at det «haster å snu utviklingen i Oslo av hensyn til situasjonen på sykehusene på østlandsområdet(...)». Helsebyråd Robert Steen (Ap) deler bekymringen, og kan ikke utelukke at ytterligere tiltak blir nødvendig dersom smitteøkningen fortsetter.

- Det vil ta noen tid før vi ser effekten, men vi vet at jo mindre folk flytter på seg, jo mindre er muligheten for at smitte spres, sier Raymond Johansen.

Raymond fra hjemmekontor

Oslos andel av smitten i Norge har vært stabil - på rundt én tredjedel.

- Vi ser en tydelig hjemmekontor-effekt i sentrum av Oslo. Dette er resultater vi er veldig glad for å se, konkluderer Johansen, som selv sitter på hjemmekontor i disse dager.

Torsdag ble det registrert 189 nye smittetilfeller i Oslo på ett døgn, og de siste 14 dagene har 2 301 personer testet positivt for covid-19 i hovedstaden.

- Jo mer informasjon vi har, jo mer kan vi iverksette målretta tiltak. Hvis alle er flinke før jul, så er det større sjanse for at julekvelden blir hyggeligere. Men vi må bare huske på at det meste i 2020 foregår på coronaens premisser - også feiring av jul.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer