Nedtur for Erna og Siv

Den siste uka har de frest mot hverandre. Nå straffes begge partiene i Dagbladets ferske måling.

STRAFFES: Den blå ballongen daler på Dagbladets siste partibarometer, og mens Høyre og Erna Solberg går tilbake 3,6 prosentpoeng, går Fremskrittspartiet og Siv Jensen tilbake 1,3. Foto: Erling Hægeland og Torbjørn Berg / Dagbladet
STRAFFES: Den blå ballongen daler på Dagbladets siste partibarometer, og mens Høyre og Erna Solberg går tilbake 3,6 prosentpoeng, går Fremskrittspartiet og Siv Jensen tilbake 1,3. Foto: Erling Hægeland og Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre svever fortsatt høyt, men den blå ballongen daler på Dagbladets siste partibarometer.
Høyre går tilbake 3,6 prosentpoeng til 29,1. Fremskrittspartiet går tilbake 1,3 til 13,8. Det er Frps dårligste tall på Ipsos MMIs måling denne stortingsperioden.

Nestleder Per Sandberg tror fallet kan ha sammenheng med kranglingen mellom de to partiene, som har preget nyhetsbildet den siste uken.  

- Det kan man ikke se bort fra. Det er derfor jeg stresser veldig at de fire partiene må begynne å forme seg til et troverdig alternativ til regjeringen, sier han til Dagbladet.

Fiender
Uenighetene mellom Høyre og Frp har kommet klart til syne den siste uka. Mandag sa Høyre-leder Erna Solberg til Aftenposten at Frps motstand mot handlingsregelen henger sammen med at de aldri har sittet i regjering, og antydet at Siv Jensen kan bli en god finansminister hvis hun legger vekk den delen av Frps politikk.

Det fikk Frp-ere til å tenne på alle pluggene, og beskylde Høyre for arroganse. Klimapolitisk talsmann Per-Willy Amundsen krevde samtidig at en borgerlig regjering må vrake Stortingets klimaforlik, som Høyre står bak.

- Vi kan ikke være vår egen fiende. Vi må samle troppene, og i mye større grad fremstå som samlet. Der synes jeg Venstre har opptrådt veldig ryddig i forhold til enkelte andre, kommenterer Sandberg.

Venstre går fram 1,1 prosentpoeng på dagens måling, mens KrF går tilbake et halvt prosentpoeng til 4,9.

Langsiktig
Selv om Høyre har den tydeligste nedgangen, ligger partiet fortsatt på et rekordhøyt nivå.

- Det er også hyggelig at det er et klart borgerlig flertall. Det ser også ganske stabilt ut over tid, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Hun tror ikke velgerne har latt seg påvirke av bråket i den blå leiren.

- Det skal et lite jordskjelv til for at én eller to dager med oppslag i mediene, om kjente temaer, gir store utslag. Vår erfaring er at kortsiktig uenighet betyr lite. Men langsiktig uenighet, at vi slåss mot hverandre istedenfor å fokusere på det vi er enige om, vil selvsagt slå inn.

Spår kaos

Valgforsker Bernt Aardal tror også de borgerlige har god til på å samles før valget i 2013.  

- Jeg tror ikke vi ser noen direkte kobling med det i denne målingen. Men på litt lenger sikt kan slike ting slå ut ut, sier han til Dagbladet.

Aardal mener gallupen viser at ingen regjeringsalternativer nå framstår som sterke og tydelige.

- Her glipper det jo for de rødgrønne, de er ikke i nærheten av flertall. Høyre og Frp har ikke flertall alene. Opposisjonspartiene ligger an til flertall sammen, men samtidig ser vi at det begynner å bli skarpe utfall mellom dem om regjeringssamarbeid, sier han.