Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nedtur for Morten Harket

For et snaut år siden var Morten Harket (37) Norges mest populære soloartist med over 180 000 solgte av «Wild Seed». I dag er han en fallen stjerne med et publikum redusert til en tiendepart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kun 18 000 har kjøpt hans nye norskspråkelige plate, «Vogts Villa». Lenger ned har den tidligere a-ha-vokalisten aldri vært etter nærmere 13 år i rampelyset.

Ingen entusiasme

Denne uka legger Harket ut på en drøyt to uker lang norgesturné. Åpningskonserten på Maxime i Bergen er den første Harket gjør etter utgivelsen - og den lunkne mottakelsen - av «Vogts villa».

I motsetning til etter «Wild Seed» var det ingen stor entusiasme å spore da anmelderkorpset tok for seg «Vogts Villa». «...man er nesten fristet til å si at Harket gir ut disse låtene «eksklusivt» for det norske markedet fordi han skjønner at de ikke vil slå igjennom på verdensbasis likevel ...» het det i Dagbladets anmeldelse 23. november.

Trippel platina

Nå viser det seg altså at plata heller ikke har slått an i Harkets hjemland. Kun 18 000 (7 000 under kravet til gullplate) solgte eksemplarer kan vanskelig betegnes som en suksess året etter at den samme mannen oppnådde trippel platina i Norge.

- Vi hadde regnet med at den skulle selge mer, sier Per Østmark i Norsk Plateproduksjon. Selskapet overtok Harket etter at artisten selv forlot Warner Music fordi han mente jobben de gjorde med «Wild Seed» «ikke hang på greip».

Men Østmark vil ikke gå med på at han er skuffet over det lave salgstallet.

- «Vogts villa» er en annerledes plate som henvender seg til et smalere publikum. Det var aldri intensjonen at dette skulle bli en storselger lik «Wild Seed». Men vi håpet den ville selge til gull og litt til, det er klart, uttaler Østmark.

Lave ambisjoner

Norsk Plateproduksjon, som i dag er et selskap under det tyske BMG-konsernet, valgte noe overraskende ikke å TV-annonsere Morten Harkets utgivelse i ukene før jul - da platebransjen har sin absolutte høysesong.

- Nei, vi regnet altså med at dette ville bli en plate som ville treffe et smalere publikum. Derfor ingen TV-annonsering. Men hadde plata solgt overraskende mye den første tida etter utgivelsen, er det klart vi ville vurdert å TV-annonsere den, understreker Østmark.

Morten Harket spilte inn «Vogts villa» i løpet av 12 dager på en øy på Sørlandet. Østmark mener dette er en pekepinn på det lave ambisjonsnivået bak plata.

Dagbladet forsøkte i går å komme i kontakt med Morten Harket for å få hans egen kommentar til det sviktende platesalget. Harket var ikke tilgjengelig.