Nedtur for Norge

SKYGGENES DAL (Dagbladet.no): Det var denne uka det ble så bratt her i nord. Vi er ute av EM, vi har et dårligere helsevesen enn Spania, vi ser mer TV enn amerikanerne, og norsk ungdom er blant de lateste i Europa. Annerledeslandet er blitt til andreplasslandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et lite sammendrag fra denne ukens nyhetsbilde:

MANDAG: Norsk ungdom er dorsk ungdom, slår OECD fast. I Europa er det bare spansk ungdom som bruker lenger tid på å komme seg ut i arbeidslivet. Sabbatsår, reising og festing tar opp ungdomstiden.

TIRSDAG: WHOs internasjonale rangering av helsevesenet slår fast at Norge ligger på 11. plass, bak land som Frankrike, Italia og Spania. Heldigvis bruker vi såpass mye penger på sykehus og melkesubsidier at vi så vidt karrer oss over en snittalder på enogsytti år allikevel, noe som plasserer oss på 15. plass internasjonalt.

ONSDAG: Norge sendes velfortjent ut av EM etter at et landslag med en samlet pris på en milliard kroner scorer ett - 1 - mål i løpet av tre kamper. Ikke engang Ernst A. Lersveen får seg til å skylde på Jugoslavia.

TORSDAG: Godnyhetene strømmer på. Sentralbanksjefen varsler ny renteøkning, og en undersøkelse viser at antatt opplyste nordmenn ser mer TV enn amerikanerne og leser færrest bøker i hele Norden. Godt gjort med bare fem nasjonale TV-kanaler. Bøker er tydeligvis ikke et middel for å oppnå opplysning i Norge, men et avfallsprodukt i produksjonen av vervepremier for bokklubbenes medlemmer.

PROGNOSE FOR FREDAG: Gud og OPEC åpner kranene. Oljeprisen synker og Sankthans regner vekk.

Uke 25 - storeslem

Denne uken har slått fast det vi egentlig har visst innerst inne hele veien. Norge er en middelmådig miniputtnasjon, den evige lillebroren på en nedbørsfylt halvøy nord i Europa.

La meg som lillebror gi et lite innblikk inn i lillebror-psyken: Vi vet at vi er mindre vellykket, statistiske analyser har slått fast at de førstefødte tjener mer, lever lenger og får høyere utdannelse enn oss småbrødre.

Derfor er vi veldig selvopptatte, og derfor er det viktig for oss lillebrødre å kunne innbille oss at i hvert fall på noen områder er vi best. Eller i det minste gode nok til å komme til kvartfinalen.

Derfor vil det nok stå dårlig til med vårt kollektive nasjonale selvbilde framover. Denne uka har Norge tapt på alle fronter. Og siden lillebror-egoet ikke er helt pansersikkert skal det ikke mye til før de negative tankene medler seg. Er vi dømt til å tape? La oss se på historien.

Ikke skapt for å vinne

Man kan trygt undre seg litt over hva som gikk av urgermanerne som valgte å følge etter iskanten nordover, i stedet for å holde seg i frodige tyske daler og vente på vindruenes anmarsj.

En høyst plausibel forklaring er at urfedre ikke var de mest oppegående.

De var seinest ute i Europa med å begynne med landbruk, og valgte faktisk å gå tilbake til en samlertilværelse etter å ha prøvd seg på jordbruket en gang. Da vikingene tok over Normandie tok det bare femti år før de snakket fransk. Da svartedauen kom til landet noen hundre år seinere døde de få skrivekyndige her i landet ut, og med det norsk som skriftspråk inntil Aasen kom.

Da imperialismen red over Europa var vi et av de få land som ikke greide å legge under oss en eneste koloni av betydning, vi var nemlig en koloni selv. Den eneste nasjonale storhetstiden vi har å vise til er fra tusen år tilbake i tid, da vi la under oss noen isøder i Nord-Atlanteren ingen andre ville ha.

Riktignok oppdaget vi Amerika, men valgte å dra hjem igjen. Først åtte hundre år seinere dro vi tilbake, og da sendte vi av gårde en million. Men hvor er de i dag? Som etnisk gruppe er nordmenn og skandinaver mindre økonomisk vellykket enn sine europeiske medimmigranter, og hvor ofte leser du om en kjent norsk-amerikaner?

Nummer to

Det er på tide å innse det: Ut over at vi vant i Olje-Lotto er ikke akkurat Norge nummer en, og vil neppe bli det. Annerledeslandet har aldri eksistert, vi er og blir Andreplasslandet. Det er nemlig typisk norsk å være nummer to.