Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nedtur for norsk moral

Trikkesniking, hasjrøyking, fartsovertredelser. I løpet av de siste ti åra er nordmenn blitt mer liberale og avslappet til lovbrudd. De unge gir oftest blaffen, de gamle er regeltro, og de rike har en noe mer frynsete moral enn gjennomsnittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en fersk MMI-rapport utarbeidet for Dagbladet. Bondeviks 49 verdikommissærer kan bare gjøre seg klare til dyst: Norge har nok grums å by på.

- Årets undersøkelse føyer seg inn i mønstret vi har sett siden 1987: Det går stadig nedover med moralen, spissformulerer MMI-direktør Erik Dalen, ansvarlig for spørreundersøkelsen blant 4 300 nordmenn i fjor høst.
Nå foreligger resultatet. Det viser hvilke valg vi tar i hverdagslige situasjoner hvor lov og verdivalg settes på prøve.

Gammel og ærlig

Visste du for eksempel at bare drøyt halvparten av oss mener vi bør levere tilbake penger vi finner? Og at de rikeste blant oss - som hever mer enn 400 000 i året - er hakket mindre hederlige enn gjennomsnittet? Finner en pensjonist lommeboka di, derimot, er det 76 prosent sjanse for at du får den tilbake. 76 prosent av de mellom 15 og 24 år betrakter pengene som sine.

Det er hos ungdommen snikingen på trikk og buss godtas i stort monn. Halvparten i aldersgruppen 15- 24 mener det er akseptabelt ikke å betale for seg, mens ni av ti over 60 år rister på hodet over slik uhederlighet.

Straffesparkjuks

Halvparten av de yngste synes det er greit at en fotballspiller forsøker å skaffe seg straffespark ved å legge seg ned. Igjen en stridssak generasjoner imellom: bare to prosent av de eldste godtar uhederlig skuespill. Samfunnets rikeste legger seg igjen pent over gjennomsnittet; en av fire applauderer at spilleren tusker til seg straffespark.

Rike skattesnytere

En av fire mener at det er akseptabelt å snyte på skatten. Klart flere menn enn kvinner mener skattesnyteri er greit. Blant dem med en årsinntekt over 400 000 aksepterer 28 prosent - igjen høyere enn gjennomsnittet - uhederlighet for egen vinnings skyld.

Videre mener en av fire at det er OK å bløffe forsikringsselskapet ved skade eller tyveri. Men blant de over 40 år sier nærmere ni av ti nei til å oppgi for store tap.

Promillekjøring er blant de få lovbruddene som fordømmes enstemmig, mens bare 46 prosent av folket ikke godtar hjemmebrent. Det må være en mannfolkdrikk, for den blir forsvart av 65 prosent av mennene.

Unge med joint

Drøyt hver fjerde Oslo-innbygger godtar hasj og marihuana, mot 15 prosent av Norges befolkning i gjennomsnitt. Det milde narkotikumet møter aksept hos nesten en av tre i den yngste gruppa. Igjen surfer de rikeste noe over landsgjennomsnittet: Joint? Ja, takk, sier 18 prosent av dem med høyest inntekt.

Fartsbrytere

Er det noe vi er enige om her i landet, så er det villmannskjøring: Åtte av ti bryter gjerne fartsgrensa. Bare én av ti av de under 24 år følger skiltingen.

Videre mener hver tredje nordmann at det er greit å bli hjemme fra jobben, selv om en strengt tatt er frisk nok til å gå. De yngste - hele 63 prosent av dem - er mest skoftesyke.

MMIs undersøkelser viser at vi de siste ti åra har fått en økende tendens til å gi blaffen i hverdagens lover og regler.

Andelen som ikke godtar hasj og marihuana er sunket fra 94 prosent i 1985 til 87 prosent i 1997. Andelen som ikke godtar at en beholder penger som er funnet, er gått ned fra 63 til 53 prosent. Og flere godtar fartsovertredelser enn før.

- Med andre ord: verdikommisjonen har en voldsom oppgave foran seg?

- Poenget er vel å vurdere hva slags verdier vi bør holde på. Jussen forandrer seg jo etter kulturen, svarer MMI-direktør Erik Dalen: - Vi påviser endringer i samfunnet, andre får dømme. Kanskje alle synes hasj og marihuana er greit om 50 år. Er alle umoralske da?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!