Nedtur i nord

TROMSØ (Dagbladet): Velgerflukten fra Høyre i Troms kan være begynnelsen på en nasjonal nedtur for partiet. Ifølge valgforsker Marcus Buck vises politiske tendenser ofte først i Nord-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målingen - utført av Norfakta for fem aviser i Troms - viser at Høyre har mistet hver femte velger siden juni måned. Tilbakegangen er på hele 5,6 prosent - det betyr at partiet nå kan notere en oppslutning på 20,2 prosent i Troms. Men Høyre-leder Jan Petersen er ikke urolig:

- Vi ligger fortsatt himmelhøyt over tidligere nivåer.

Ny tendens?

Sammenholdt med andre regionale målinger de siste dagene, er det mulig at Troms-målingen viser en begynnende tendens: Høyre har nådd taket og er, langsomt, på vei nedover, mens Arbeiderpartiet kan være på vei oppover.

F erske målinger i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane viser en slik tendens, men utslagene er langt mindre enn i Troms.

Og målinger i Telemark og Midt-Norge tidligere i uka viser til dels motsatte utslag.

- De forskjellige målingene kan tyde på trender og tendenser står og vipper, at noe er i ferd med å skje. Vi må avvente nye nasjonale målinger for å se om noen trender har snudd, sier valgforsker Frank Aarebrot til Dagbladet. Han advarer mot å legge for mye i Troms-målingen, fordi Troms er litt atypisk for landsgjennomsnittet - blant annet med et motstrømsvalg i 1999.

Først i nord

800 velgere i Troms er spurt, og målingen er tatt opp 8. og 9. august - før den første store TV-duellen mellom Stoltenberg og Petersen.

Valgforsker Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø mener at Nord-Norge har vist seg å være et svært følsomt barometer for endringer i opinionen.

- Et godt eksempel er Frp's voldsomme framgang - på bekostning av Arbeiderpartiet. Først kom de store utslagene i nord, like etter ble de registrert i resten av landet, sier Buck.

Jan sover godt

Arbeiderpartiet er igjen det største partiet i Troms, men bare 0,6 prosentpoeng foran Høyre. Likevel kan Ap notere en framgang på tre prosent. Også SV og KrF er gallupvinnere i nord - begge går tre prosent fram.

Rogalands Avis offentliggjorde i går en meningsmåling som viste klar framgang for Arbeiderpartiet, mens Høyre sto nesten stille - med meget solide 30,8 prosents oppslutning.

- Jeg mister ikke nattesøvn av noen av disse tallene, sier Petersen.

<B>TIL VÆRS:</B> Høyre-ballongene steg til værs i går og Jan Petersen hamret videre om lavere skatter og en bedre skole.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 787613649


Varnish cache server