«Neger» og «svarting» er trolig kommet for å bli

«Sjekkhefte» og «annonseakkvisitør» ligger derimot tynt an i nye Nynorskordboka.

MØYSOMMELIGE: Nå rydder (f.v.) Helene Urdland-Karlsen, Christian-Emil Ore og Bjørghild Kjelsvik opp i Nynorskordboka. Siden nyttår er redaksjonen kommet til B i alfabetet. Foto: YNGVE VOGT / APOLLON
MØYSOMMELIGE: Nå rydder (f.v.) Helene Urdland-Karlsen, Christian-Emil Ore og Bjørghild Kjelsvik opp i Nynorskordboka. Siden nyttår er redaksjonen kommet til B i alfabetet. Foto: YNGVE VOGT / APOLLON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den første utgaven av Nynorskordboka kom ut i 1986. Siden har den gjennomgått tre mindre revisjoner, men nå står oppslagsverket foran en grundig ansiktsløfting.

Ifølge forskningsmagasinet Apollon skal rettskrivningsrevisjonen fra i fjor inn i verket. I tillegg skal det tas en ny gjennomgang av gammeldagse og «politisk ukorrekte» ord. Blant ordene som etter alt å dømme skal «rettes opp», er omstridte «neger» og «svarting» - og ikke fullt så omstridte «annonseakkvisitør» og «sjekkhefte».

- Det er noen ugreie ord som står der, noen ord er utdatert - og noen må vi la stå for å gi dem en ny definisjon, da de fortsatt er i bruk, sier Bjørghild Kjelsvik ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier på Universitetet i Oslo (UiO) til Dagbladet.

Nyord - «Ekteskap» defineres ikke lenger som et «samliv mellom mann og kvinne, bygd på rettsleg bindande avtale», sier Christian-Emil Ore til Dagbladet.

Ore er leder for Enhet for digital dokumentasjon ved UiO, og ansvarlig for den språkteknologiske delen av ordbokrevisjonen, et samarbeidsprosjekt mellom Norsk språkråd og universitetet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer