STJAL FALSKE HORN: Tyver brøt seg inn på naturhistorisk museum i Tring i Nord-Vest-London, men de fikk kun med seg falske neshorn-horn. Foto: AP Photo/Natural History Museum/PA Wire/Scanpix
STJAL FALSKE HORN: Tyver brøt seg inn på naturhistorisk museum i Tring i Nord-Vest-London, men de fikk kun med seg falske neshorn-horn. Foto: AP Photo/Natural History Museum/PA Wire/ScanpixVis mer

- Neglbiting er like effektivt for potensen

Tyver på potensjakt raider neshorn-horn. Naturhistorisk museum i Oslo har sikret seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært over 20 tyverier av neshorn-horn i Europa de siste seks månedene. Tyveribander stjeler hornene for å selge dem videre til Asia, der de brukes som potensmedisin.

Tyvene slår til mot museer, utstoppere og auksjonshus i jakten på de verdifulle hornene, som på det illegale markedet har dobbelt så høy kilopris enn gull.

- Vi har tatt våre forholdsregler. Det skal godt gjøres å stjele noe fra oss, neshorn-hornene har vi sørget for at ikke er tilgjengelig, sier Cecilie Webb, seksjonsleder ved Naturhistorisk musum på Tøyen i Oslo, til Dagbladet.

Stjal falske horn Webb forteller at neshorn-hornene på Naturhistorisk museum har blitt stadig mer interessant for suspekte utlendinger i det siste.

- Jeg vet at det har vært mange tyverier de siste seks månendene. Det har vært utlendinger som har spurt hvor neshornene er, forteller seksjonslederen.

I går var det nok et tyveri av neshorn-horn, denne gangen i England, i hvert fall trodde tyvene at de fikk med seg verdifulle horn. Tyvene slo til mot det naturhistoriske musset i Tring i Nord-Vest-Londo og slo det de trodde var verdifulle horn løs fra de utstilte neshornene.

Tyvene må imidlertid føle seg passe dumme av overskriftene i engelske aviser i dag. Der slås det stort opp at tyvene kun fikk med seg neshorn-horn-kopier - og ikke ekte vare. Museet hadde erstattet hornene på neshornene, nettopp for å hindre tyverier.

Neshorn-horn-protese i Oslo Jon Lønnve, seksjonssjef for konservering og forskningsteknikk ved Naturhistorisk museum, er den som er ansvarlig for å sikre neshorn-hornene i Oslo.

Han kan avsløre at besøkende ved museet i Oslo ikke får se ekte vare.

- Vi har stilt ut neshorn med neshorn-horn-protese i plast. Det ser ut som det er ekte og man skal være ganske god for å se at det er falskt, sier  Lønnve til Dagbladet.

- Den jevne besøkende kan ikke se forskjell.

BRØT SEG INN: Tyvene brøt seg inn i dette musset. Hadde de fått med seg ekte horn, i stedet for falske, ville hornene hatt en verdi av over to millioner kroner. Foto: AP Photo/Natural History Museum/PA Wire/Scanpix
BRØT SEG INN: Tyvene brøt seg inn i dette musset. Hadde de fått med seg ekte horn, i stedet for falske, ville hornene hatt en verdi av over to millioner kroner. Foto: AP Photo/Natural History Museum/PA Wire/Scanpix Vis mer

- Hvordan lages de falske neshorn-hornene?

- Vi lager en avstøpning av det ekte og støper det i plast. Så maler vi det i riktig farge. Det er interessant at tyvene i England har mislykkes så totalt at de ikke merket at de hadde med falske horn å gjøre, sier Lønnve.

Dårlig potenseffekt Store neshorn-horn kan bli opp mot en halv meter lange og veie flere kilo. Disse males altså opp og brukes som potensmiddel i asiatisk medisin. Neshorn ute i naturen er også utsatt for bandene, som sager av hornene til neshornene. Mange av dem blør ihjel.

New York Times skriver at det så langt i år har blitt drept 260 neshorn på denne måten bare i Sør-Afrika. I hele fjor fikk 333 neshorn fjernet hornene sine, slik at de døde.

Men har hornene virkelig noen effekt på mannens libido?

- Selve hornet er laget av det samme som våre negler. En neglbiter vil oppnå samme effekt som dem som bruker neshorn-horn som potensmiddel, sier Lønnve.

Så med mindre du har merket noen uvanlige fysiske reaksjoner av å bite negler, kan du like gjerne holde deg unna neshorn-horn-potensmiddel.

LURING: Jon Lønnve har sørget for at de ekte neshorn-hornene er byttet ut med plastikkhorn på Naturhistorisk Museum i Oslo. Foto: Naturhistorisk Museum
LURING: Jon Lønnve har sørget for at de ekte neshorn-hornene er byttet ut med plastikkhorn på Naturhistorisk Museum i Oslo. Foto: Naturhistorisk Museum Vis mer