Negroponte assisterer ved valg av FBI-sjef

Endringer i USAs etterretningstjeneste etter 9/11.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter press fra det hvite hus, har FBI gått med på å la John D. Negroponte få en finger med i spillet i utnevnelsen av nummer tre på rangstigen i byrået. I følge New York Times skal Negroponte i samarbeid med direktøren for FBI finne en passende kandidat til den ledige stillingen.

Det er første gang noen utenfor FBI lar en utenforstående delta i ansettelsen av en høyere tjenestemann. Stillingen det er snakk om er assisterende etterretningsdirektør og en av de mest innflytelsesrike i FBI. Det er ikke sikkert om den nye direktøren vil komme fra byrået.

Byrået har fått mye kritikk for manglende kompetanse, og særlig etter ellevte september har mange ansett etaten for ikke være i stand til å demme opp for de økende truslene mot landets sikkerhet. En kommisjon utnevnt av presidenten kom tidligere i vår med mange anbefalinger til endringer. Negropontes rett til å delta i ansettelsesprosessen er bare en av disse.

Negroponte ble i mai innsatt i den nyopprettede stillingen som nasjonal etterretningsdirektør. Den kontroversielle 65-åringen ble dermed overhode for USAs femten etterretningsbyrå. Ved innsettelsesseremonien uttalte president Bush at Negroponte skulle overta CIA-direktørens rolle som presidentens fremste rådgiver i etterretningsspørsmål.

John Negroponte (i midten): Ved innsettelsen i mai var ikke president Bush langt unna. Foto: Scanpix
John Negroponte (i midten): Ved innsettelsen i mai var ikke president Bush langt unna. Foto: Scanpix Vis mer