Nei, Afrika er ikke et land ...

SAIH tar et oppgjør med bistandsorganisasjoners framstilling av Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De har lenge vært på krigsstien mot stereotypiske framstillinger av Afrika.

I dag lanserte Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) nok en video hvor de parodierer bistandsorganisasjoners framstilling av kontinentet.

- Når vi bruker stereotypiske framstillinger, så skaper vi et kunstig skille mellom «oss» og «dem». De som organisasjonene prøver å hjelpe, blir ofte framstilt som passive og apatiske ofre, mens vi som skal prøve å hjelpe, blir framstilt som helter. Og det er skadelig, sier SAIH-leder Jørn Wichne Pedersen til Dagbladet.

Ikke et land Parodiene fra 2012 og 2013 gikk verden rundt. Nå håper de å nå like bredt ut med en parodi på TV-programmet «Vil du bli millionær?».

- For hovedpremien og sjansen til å redde Afrika, så svar på dette spørsmålet: «Hvor mange land er det i Afrika?», spør programlederen.

Videoen spiller på at land i Afrika ofte omtales under ett, som om Afrika er et homogent land, og ikke et kontinent.

- Vi ønsker å skape mer bevissthet om at Afrika er et kontinent bestående av en rekke ulike land med ulike utfordringer og mange ulike suksesshistorier. Vi må slutte å bruke stereotypiske framstillinger når vi omtaler utviklingsland og fattigdomsproblematikk, sier Pedersen.

Kårer de verste bistandsvideoene Hvert år lager studentorganisasjonen en ny parodi på hvordan bistandsorganisasjoner prøver å samle inn penger, før de kårer årets mest skadelige videoer i Rusty Radiator Awards.

- Vi bruker humor til å utfordre stereotypier, halvsannheter i kommunikasjonsarbeid og måten vi snakker om land og mennesker sør for Syden på, sier Pedersen.

I fjor ble Stian Blipp og 50 Cent nominert.

- Videoen med Stian Blipp forteller ingenting om årsakene til at folk er fattige. Videoen viser en vestlig kjendis som ikke nødvendigvis kjenner den lokale konteksten overhodet, men gir inntrykk av at hvis nordmenn gir penger, vil alt endre seg. Det må være mulig å gjøre noe nytt, og prøve å være kreativ, forklarte Anja Bakken Riise til Dagbladet.

Årets nominerte De har fått inn nominasjoner fra hele verden, og 2. desember skal årets mest skadelig bistandsvideo kåres.

En av fire videoer som SAIH har plukket ut, er Save the Children USA sin «The Most Important "Sexy" Model Video Ever».

- Vi er målløse. De har bommet totalt. Dette er et forsøk på å få Facebook-likes og klikk ved å sette sex og fattigdom sammen, skriver juryen om videoen.

Johannes som frøs Men de kårer ikke bare årets verste videoer. For husker du norske Johannes som satt og frøs i et busskur? For den videoen er SOS Barnebyer Norge nominert til årets beste innsamlingsvideo.

- Vi kårer også de beste videoene, med kreative løsninger som bryter ned skillet mellom «oss» og «dem vi prøver å hjelpe». Det er innsamlingsmetoder som andre bistandsorganisasjoner bør strekke seg etter, sier Pedersen til Dagbladet.