Nei-Anne ute i hardt vær

Ja-partiene på Stortinget reagerer kraftig på at kulturminister Anne Enger Lahnstein (Sp) har gått ut offentlig med et ønske om at danskene skal stemme nei til Amsterdam-traktaten i folkeavstemningen i morgen. Også i Danmark kritiseres nei-dronningen sterkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I et intervju i dag med Danmarks største avis, Morgenavisen Jyllandsposten, sier Lahnstein at et dansk nei vil være «en stor oppmuntring for oss som er imot» norsk deltakelse i Schengen-samarbeidet.

- Lahnsteins uttalelse kan skape inntrykk av at den norske regjering ikke går inn for norsk tilslutning til Schengen-samarbeidet. Dette er i strid med norsk politikk, regjeringens erklærte politikk og Stortingets vilje, sier Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsmann, Haakon Blankenborg til NTB.

Blankenborg, som leder Stortingets utenrikskomite, forlanger at statsminister Kjell Magne Bondevik offentlig bekrefter Norges holdning til Schengen-samarbeidet før danskene går til urnene i morgen tidlig.

Høyre-leder Jan Petersen varsler at Lahnsteins utspill kommer til å få etterspill i Stortinget.

- Anne Enger Lahnsteins uttalelser er klart i strid med stortingsflertallets syn på norsk tilknytning til Schengen. Jeg ser meget alvorlig på kulturministerens opptreden i danske medier, sier Petersen til Nettavisen.

(NTB/Dagbladet :på nettet)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer