Nei, Aylan ble ikke flyttet for at bildene skulle bli bedre

Det var broren hans som ble funnet mellom klippene.

FALSKE PÅSTANDER: De siste dagene har det versert påstander i sosiale medier om at tre år gamle Aylan ble flyttet før han ble avbildet i strandkanten så bildene skulle bli mer slående. Dette stemmer ikke. Foto: DHA / AP Photo / NTB scanpix
FALSKE PÅSTANDER: De siste dagene har det versert påstander i sosiale medier om at tre år gamle Aylan ble flyttet før han ble avbildet i strandkanten så bildene skulle bli mer slående. Dette stemmer ikke. Foto: DHA / AP Photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bildet av tre år gamle Aylan, død i vannkanten i Tyrkia, har rørt en hel verden, og fotografiet av den syriske flyktningen ble raskt omtalt som ikonisk.

Men de siste dagene har det spredt seg påstander i sosiale medier om at gutten ble flyttet før bildene ble tatt, så bildene skulle få en mer slående effekt.

«Beviset» for disse påstandene er et fotografi av en tyrkisk politimann som bøyer seg over en livløs gutt i vannkanten, men på dette bildet ligger gutten mellom noen klipper.

Forskjellige sko Barnet på dette bildet er imidlertid ikke Aylan, men hans fem år gamle bror Galip, som også døde på vei mot Europa, skriver «viralgranskerne» til den svenske avisa Metro.

De har en egen tjeneste hvor de gransker hvorvidt saker som sprer seg som farsotter i sosiale medier holder vann. Også nettstedet Reddit skriver at påstandene er falske.

Og hvis du gransker bildet av gutten mellom klippene og det ikoniske bildet av Aylan, ser du at det er forskjellig farge på skosålene til de to guttene.

Bilder i tyrkiske medier viser også at førstnevnte hadde på seg blå t-skjorte, mens Aylans t-skjorte var rød.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer