<strong>FALSKE PÅSTANDER:</strong> De siste dagene har det versert påstander i sosiale medier om at tre år gamle Aylan ble flyttet før han ble avbildet i strandkanten så bildene skulle bli mer slående. Dette stemmer ikke. Foto: DHA / AP Photo / NTB scanpix
FALSKE PÅSTANDER: De siste dagene har det versert påstander i sosiale medier om at tre år gamle Aylan ble flyttet før han ble avbildet i strandkanten så bildene skulle bli mer slående. Dette stemmer ikke. Foto: DHA / AP Photo / NTB scanpix Vis mer

Nei, Aylan ble ikke flyttet for at bildene skulle bli bedre

Det var broren hans som ble funnet mellom klippene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bildet av tre år gamle Aylan, død i vannkanten i Tyrkia, har rørt en hel verden, og fotografiet av den syriske flyktningen ble raskt omtalt som ikonisk.

Men de siste dagene har det spredt seg påstander i sosiale medier om at gutten ble flyttet før bildene ble tatt, så bildene skulle få en mer slående effekt.

«Beviset» for disse påstandene er et fotografi av en tyrkisk politimann som bøyer seg over en livløs gutt i vannkanten, men på dette bildet ligger gutten mellom noen klipper.

Forskjellige sko Barnet på dette bildet er imidlertid ikke Aylan, men hans fem år gamle bror Galip, som også døde på vei mot Europa, skriver «viralgranskerne» til den svenske avisa Metro.

De har en egen tjeneste hvor de gransker hvorvidt saker som sprer seg som farsotter i sosiale medier holder vann. Også nettstedet Reddit skriver at påstandene er falske.

Og hvis du gransker bildet av gutten mellom klippene og det ikoniske bildet av Aylan, ser du at det er forskjellig farge på skosålene til de to guttene.

Bilder i tyrkiske medier viser også at førstnevnte hadde på seg blå t-skjorte, mens Aylans t-skjorte var rød.

- Det er broren Det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan Haber Ajansi (DHA), som eier rettighetene til bildene av Galip, bekrefter overfor Metro at det er 5-åringen som er avbildet mellom klippene.

- Ja, det stemmer. Gutten med den røde t-skjorta er Aylan, gutten med den blå t-skjorta er Galip, sier en redaktør i nyhetsbyrået til Metro.

Det var fotografen Nilüfer Demir fra DHA som tok bildet av Aylan, som raskt er blitt et symbol på flyktningkrisa i Europa.

- Jeg tenkte ikke på hvor mye oppmerksomhet det ville få, men den smerten jeg følte da jeg så Aylan, måtte jeg få fram for offentligheten. Det var alt jeg tenkte på. Jeg ville bare vise tragedien, har hun tidligere sagt i et intervju med CNN.

Så ikke fotografen Den tyrkiske politimannen Mehmet Ciplak, som er avbildet sammen med Aylan på stranda i den tyrkiske byen Bodrum, har tidligere fortalt at han ikke visste at det ble tatt bilder.

Han visste heller ikke at han spilte en rolle i bildet som ville spille en enorm rolle i å belyse flyktningkatastrofen.

- Jeg så ikke fotografen, og visste ikke at bildet ble tatt. Jeg gjorde bare jobben min, sier politimannen.

Så etter livstegn I et intervju med tyrkiske Dogan News sier Ciplak at det er en «skam for menneskeheten» at så mange flyktninger dør i deres forsøk på å ta seg over Middelhavet.

- Da jeg nærmet meg barnet som lå der på stranda, sa jeg til meg selv: «Kjære Gud, jeg håper han er i live».

- Jeg prøvde å lete etter livstegn, uheldigvis fant jeg ingen. Han var død, og det knuste meg dypt der inne. Det var et forferdelig syn, det var et forferdelig tap, sier politimannen, som løftet Aylan opp fra sanden og bølgene som slo mot den livløse lille kroppen.

<strong>OMKOM:</strong> De syriske guttene Aylan og Galip Kurdi mistet livet på flukt fra Tyrkia. Foto: Ben Nelms / Reuters / NTB scanpix
OMKOM: De syriske guttene Aylan og Galip Kurdi mistet livet på flukt fra Tyrkia. Foto: Ben Nelms / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Også de to brødrenes mor mistet livet da familien prøvde å ta seg fra Tyrkia til Europa.

Dro tilbake til Syria Faren til Aylan, Abdullah Kurdi, sier ifølge CNN at de skulle ta seg til Sverige via Hellas. For tre år siden flyktet familien fra Syria på grunn av krigen, og i Tyrkia klarte de ikke å få hjulene til å gå rundt.

Tidligere har guttenes tante sagt at de hadde en drøm om Canada, men der skal asylsøknaden deres ha blitt avslått.

Sammen med kona og barna gikk Abdullah Kurdi ombord i en båt med om lag 12 andre. To menneskesmuglere, angivelig en tyrker og en syrer, skal ha sagt at det var trygt.

- Alt jeg drømte om er borte Ute på sjøen ga båten etter, og barna gled ut av hendene hans. 

- Jeg forsøkte å få tak i kona og barna mine. Jeg var i vannet i omlag 20 minutter. Én etter én døde folk, sier han. 

- Jeg vil ikke ha noe annet, alt jeg drømte om er borte. Jeg vil begrave barna mine og sitte ved siden av dem til jeg dør, sier faren. 

Fredag var han tilbake til Kobani, sammen med kistene til kona og de to sønnene. Fire antatt syriske smuglere er pågrepet i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer