Nei ble JA

Skipsreder Johan Benad Ugland fikk nei på søknaden om arbeids- og oppholdstillatelse for to peruvianske barnepiker. Etter at han kontaktet venner i KrF gikk saken likevel i orden. Statssekretær Åshild Anmarkrud innvilget personlig skipsrederens søknad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Utlendingsdirektoratet konstaterte at det ikke var hjemmel for å innvilge søknaden, ringte skipsrederen sine venner i KrF. Etter tre avslag påla den politiske ledelsen i departementet saksbehandlerne å finne en hjemmel, og at søknaden skulle innvilges. Saksbehandlerne i Justisdepartementet nektet å underskrive dokumentene. Dermed grep statssekretæren inn og godkjente søknaden.

«Typisk regjeringen»

Reaksjonene blant saksbehandlerne er krasse. Ingen vil av hensyn til sin videre karriere i departementet offentlig kritisere den politiske ledelsen.
Men under garantier om ikke å bli sitert med navn legges det ikke skjul på at de er oppgitt over den politiske ledelsen i Justisdepartementet.

- Det er typisk for den sittende regjeringen at personlig kjennskap og vennskap, og ikke norske lover, avgjør hvem som skal få oppholds- og arbeidstillatelse i Norge, sier en betrodd ansatt i Justisdepartementet til Dagbladet.

Har flyttet hjem

Skipsreder Johan Benad Ugland har de siste åra bodd i London. Han har nylig flyttet hjem til Grimstad. Der har KrF-vennen bygd seg et palass til 30 millioner kroner.

Johan Benad Ugland (45) er av bladet Kapital omtalt som en av Norges rikeste menn, med en antatt formue på hele 800 millioner kroner.
Sammen med sin peruvianske hustru, Maria Zoila Galdos (39), søkte Ugland om vanlig arbeids- og oppholdstillatelse for to peruvianske kvinner. De har tidligere jobbet for skipsrederen i London. Kvinnenes arbeidsoppgave skal først og fremst ha vært å passe på rederens barn, og bidra til at ungene får en flerkulturell oppdragelse.

Pålagt å finne løsning

Da søknaden ble avslått, kontaktet Ugland sine venner i Kristelig Folkeparti på Sørlandet.
Ifølge ansatte i departementet ble deretter den politiske ledelsen i Justisdepartementet kontaktet og bedt av partivennene om å ordne opp.

Statssekretær Åshild Anmarkrud grep personlig inn. Ifølge ansatte i fagavdelingen påla hun dem å finne en hjemmel for å innvilge søknaden.
I forrige uke ble likevel søknadspapirene sendt tilbake til den politiske ledelsen, uten underskrift eller anbefaling.

Da underskrev statssekretær Åshild Anmarkrud selv papirene og innvilget skipsrederfamiliens søknad.