- Nei, Breivik, det er ikke vanskelig å rygge en VW Crafter

Terroristen påsto han kunne flykte i et stjålet småfly - men klarte ikke å sette en vanlig bil i revers.

PARKERTE: Her setter terroristen fra seg bombebilen utenfor regjeringskvartalet. Uka før hadde han ikke klart å sette bilen i revers - men han påsto likevel at han ville klare å fly et fly basert på Youtube-videoer. Foto: ABC Nyheter
PARKERTE: Her setter terroristen fra seg bombebilen utenfor regjeringskvartalet. Uka før hadde han ikke klart å sette bilen i revers - men han påsto likevel at han ville klare å fly et fly basert på Youtube-videoer. Foto: ABC NyheterVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Dagbladet faktasjekker Anders Behring Breiviks forklaring.

(Dagbladet): I retten i dag hevdet Anders Behring Breivik at han hadde vurdert å prøve å flykte etter Utøya-massakren ved å stjele et Cessna-småfly på Fornebu.

På direkte spørsmål fra aktor Inga Bejer Engh svarte Breivik bekreftende på at ja, han trodde han kunne et fly basert på videoer han hadde sett på Youtube.

Deretter ble han spurt av aktor Svein Holden om han var teknisk begavet. Da ble Breivik nølende. Holden tok opp at Breivik, uka før terrorangrepet, hadde prøvd å sette bombebilen i revers. Det hadde han ikke klart. Derimot hadde han påkalt «eksperthjelp», og så ringt et redningsselskap.

- Vanskelig Han mente Crafteren var spesielt vanskelig å sette i revers.

Det blir blankt avvist fra en som burde vite det - kommunikasjonssjef Anita Svanes i Møller Norge, som importerer Volkswagen Crafter.

- Crafter er ikke en vanskelig bil å sette i revers eller å rygge. Crafter er ikke noe vanskeligere å rygge enn andre biler i samme størrelse, slår hun fast.

Slik forløp passasjen mellom Breivik og aktoratet, ifølge NTBs ordrette referat fra retten:

Stjele fly - Jeg har kjennskap til småflyflyplassen på Fornebu, og jeg har studert hvordan man flyr små cessnaer, gjennom en del guider. Og tanken var på et tidspunkt å, for å bruke et pompøst uttrykk, ekspropriere et fartøy på på...

- Hva betyr det?

-...på Fornebu. Altså, hva skal man si, dere vil jo kalle det å stjele.

- Ja, hva kaller du det?

- Nei, jeg mener at alle militante nasjonalister har rett til å ekspropriere verdier fra selskaper som har råd til å la seg beskatte i kampen for saken vår. Derfor kaller ikke jeg det tyveri. Og det er flere revolusjonære grupper som bruker den, den betegnelsen.

(...)

Youtube-videoer - Men har du noen gang vært, sittet inne i et fly og styrt selv?

- Jeg hadde kun teoretisk kunnskap fra YouTube-videoer og en del andre... ja.

- Tenkte du da at du ville være i stand til å å fly et fly på bakgrunn av det?

- Altså, i utgangspunktet så er det ikke så vanskelig å ta av med fly, men problemet er å lande et fly. Så jeg ville nok hatt store problemer muligens med å lande det flyet ved Utøya, og fortøye det på forhånd. Og det var også noe av grunnen til at jeg kansellerte den planen. Men men det er svært mye du kan lære av YouTube-guider.

Breivik bekreftet så overfor aktor Svein Holden at han 15. juli ringte Viking redningstjeneste fordi han ikke klarte å sette bombebilen i revers.

Eksperthjelp - Etter at jeg hadde leid den, og jeg hadde problemer med det hvert fall, og det var ganske enkelt å løse det problemet, men jeg var ikke klar over det.

- Da klarte du altså ikke å få bilen i revers, er det slik?
- Ja, stemmer.
- Men å fly et småfly ...
- Altså, vedkommende som jeg snakket med som var ekspert på Craftere, klarte det heller ikke, å instruere meg. Så når en ekspert ikke klarer det, da er det jo ikke så rart at ikke jeg klarer det heller. Og jeg sjekket manualen, det sto ikke noe indikasjoner der for hvordan man gjorde det. Så jeg har snakket med de, og de sa at dette her er faktisk en svært normal, det er en feil som mange gjør fordi det er en helt spesiell bilmodell som har en helt spesiell måte å sette bilen i revers.

ROTET: Breivik klarte ikke å sette bombebilen i revers uka før terrorangrepet, og måtte ringe bilbergere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ROTET: Breivik klarte ikke å sette bombebilen i revers uka før terrorangrepet, og måtte ringe bilbergere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer