Nei, Breivik, Marte Michelet er ikke muslim

Jeg sier sannheten, sier Breivik - men bommer på flere sentrale punkter i sitt foredrag.

BLØFFET I RETTEN: Anders Behring Breivik sa i retten at han sa sannheten. Det stemmer ikke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BLØFFET I RETTEN: Anders Behring Breivik sa i retten at han sa sannheten. Det stemmer ikke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Breivik fikk i dag i totalt 75 minutter «legge rammene for sitt forsvar» - lese opp store deler av et totalt 16 sider tykt dokument som tok for seg påstander om både politikk, samfunnsliv, medier og norske enkeltpersoner.

Blant påstandene var at Dagbladet-journalist og -kommentator Marte Michelet hadde konvertert til islam og hadde fått barn «med en berber». Breivik hadde Michelet «høyt» på sin liste over «B-forrædere», og sa i retten at hun påvirket AUF-ungdommene ideologisk.

Michelets mann, Ali Esbati, var på Utøya 22. juli, men overlevde.

Breiviks påstander om henne er løgn, slår Michelet fast.

- Jeg har ikke konvertert til islam. Og Ali er ikke muslim eller berber. Han er fra Iran, sier Marte Michelet til Dagbladet.

Aftenposten-referanse Breivik henviste også til en angivelig Aftenposten-artikkel fra 2006, der det skal gå fram at  40 prosent av britiske muslimer mener at 9/11 kan rettferdiggjøres.

Aftenposten skrev ifølge arkivet A-tekst at 40 prosent av britiske muslimer mente at sharialov skulle gjelde i muslimdominerte områder i Storbritannia - men skrev i samme artikkel 20. februar 2006 at 99 prosent av de 500 spurte britiske muslimene tok avstand fra 7/7-terroren i London i 2005.

- Ni av ti muslimer sa også at de føler lojalitet overfor Storbritannia, heter det i artikkelen.

Utelot Aftenposten skrev seinere samme år følgende, som Breivik glemte å nevne:

«Samtidig som at tilsammen 18 prosent av britiske muslimer ville være stolte av eller likegyldige til om et nært familiemedlem sluttet seg til Al-Qaida, sier 35 prosent at de ville være stolte av at en slektning gikk inn i politiet. Halvparten av de spurte mener at de hemmelige tjenester har rett til å infiltrere muslimske organisasjoner for å samle informasjon om deres aktiviteter.»

Knights Templar The Guardian oppgir at informasjon Breivik hevder er fra den britiske storavisa The Times, om britiske muslimers holdning til terror, ikke stemmer.

- Jeg kan ikke si at artikkelen han henviser til eksisterer, skriver The Guardian i sin liveblogg.

Breivik sa også at han var en «representant for Knights Templar-nettverket», og at dette hadde svært mange nordmenn, skandinaver og europeere som medlemmer.

Han har tidligere gått langt i å innrømme at Knights Templar ikke finnes, men bare er en idé.

NEVNT I RETTEN: Marte Michelet og Ali Esbati. Marte er debattredaktør i Dagbladet, og var ett av Anders Behring Breiviks mål - men hun var ikke på Utøya fredag 22. juli. Det var derimot Ali, som unnslapp terroristen. Foto: ROGER VIKSTRÖM / Dagbladet
NEVNT I RETTEN: Marte Michelet og Ali Esbati. Marte er debattredaktør i Dagbladet, og var ett av Anders Behring Breiviks mål - men hun var ikke på Utøya fredag 22. juli. Det var derimot Ali, som unnslapp terroristen. Foto: ROGER VIKSTRÖM / Dagbladet Vis mer