Nei, denne Facebook-meldingen vil ikke beskytte opphavsretten din denne gangen heller

Falske «juridiske» erklæringer spres på Facebook.

HJELPER IKKE: Denne meldinen er opprinnelig fra 2012 og det ble den gang bevist at den ikke fungerte. I den siste har lignende «juridiske» tekster sirkulert på Facebook, og de er like nytteløse. Foto: Skjermdump
HJELPER IKKE: Denne meldinen er opprinnelig fra 2012 og det ble den gang bevist at den ikke fungerte. I den siste har lignende «juridiske» tekster sirkulert på Facebook, og de er like nytteløse. Foto: Skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vi har sett det før, oppdiktede såkalte «juridiske» tekster som skal beskytte opphavsretten på materialet du legger ut på Facebook fra Facebook selv.

En ny tekst har nå begynt å sirkulere, både blant norske og internasjonale Facebook-brukere. Den har blitt lagt ut på både norsk og engelsk, og det kan virke som den har kommet i kjølvannet av de nye retningslinjene på det sosiale nettverket, den stadig økende interessen rundt hva Facebook samler inn om deg eller om det hele bare «personvernpanikk» slik samfunnsgeograf Thor Egil Braadland skriver i et debattinnlegg i dagens Dagbladet.

Faktum er uansett at materialet ditt ikke beskyttes om du poster denne nye erklæringen på din egen vegg.

Resirkulert Nettstedet Snopes.com, som daglig jobber med å avkrefte eller bekfrete myter, avkreftet nylig meldinga. Det poengteres også at samme melding ble spredt på Facebook i 2012, og at den vil ha like lite nytte nå som da.

Nettstedet har via e-post mottatt et eksempel på meldinga som er blitt publisert på engelsk:

«Due to the fact that Facebook has chosen to involve software that will allow the theft of my personal information, I state: at this date of November 27, 2014, in response to the new guidelines of Facebook, pursuant to articles L.111, 112 and 113 of the code of intellectual property, I declare that my rights are attached to all my personal data drawings, paintings, photos, video, texts etc. ... published on my profile and my page. For commercial use of the foregoing my written consent is required at all times ...»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer