Nei, denne videoen viser ikke asylsøkere i Norge trakassere ei svensk jente

Spres i rekordfart på internett: - Vil skape frykt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En video med teksten «Invandrere i Norge trakasserer en ensom svensk jente... Er dette takken for at vi hjelper dem?» deles i disse dager heftig på Facebook.

Videoen viser ei ung jente som kommer syklende forbi en gjeng ungdommer før hun blir fratatt sykkelen og kastet snøballer på.

Den nesten tre minutter lange videoen ble lagt ut av en Facebook-bruker 13. februar, og brukeren oppforderer også andre til å dele posten videre.

Under videoen er det lagt igjen over 2300 kommentarer, hvor mange av dem er hetsende og rasistiske. Den er også delt over 8500 ganger.

Nå har «Viralgranskaren», en del av den svenske nettsiden Metro.se, sett nærmere på videoen, samt to andre klipp som deles mye i sosiale medier, og skriver mandag at informasjonen under videoen er feil.

Opptaket viser seg å være fra byen Gouda i Nederland og er en gammel video som ble delt mye på internett også i februar 2011.

- Disse bildene er kvalmende, sa politiet til en nederlansk nettavis i 2011.

Jon Ole Martinsen, seniorrådviger i NOAS, tror at grunnen til at gamle videoer gjøres aktuelle og knyttes opp mot flykninger er for å skape frykt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer