Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nei, denne videoen viser ikke asylsøkere i Norge trakassere ei svensk jente

Spres i rekordfart på internett: - Vil skape frykt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En video med teksten «Invandrere i Norge trakasserer en ensom svensk jente... Er dette takken for at vi hjelper dem?» deles i disse dager heftig på Facebook.

Videoen viser ei ung jente som kommer syklende forbi en gjeng ungdommer før hun blir fratatt sykkelen og kastet snøballer på.

Den nesten tre minutter lange videoen ble lagt ut av en Facebook-bruker 13. februar, og brukeren oppforderer også andre til å dele posten videre.

Under videoen er det lagt igjen over 2300 kommentarer, hvor mange av dem er hetsende og rasistiske. Den er også delt over 8500 ganger.

Nå har «Viralgranskaren», en del av den svenske nettsiden Metro.se, sett nærmere på videoen, samt to andre klipp som deles mye i sosiale medier, og skriver mandag at informasjonen under videoen er feil.

Opptaket viser seg å være fra byen Gouda i Nederland og er en gammel video som ble delt mye på internett også i februar 2011.

- Disse bildene er kvalmende, sa politiet til en nederlansk nettavis i 2011.

Jon Ole Martinsen, seniorrådviger i NOAS, tror at grunnen til at gamle videoer gjøres aktuelle og knyttes opp mot flykninger er for å skape frykt.

- Her er det personer som har stor interesse for å skape splid og mistenksomhet. Myter om flyktninger skapes, og gjenfortelles. Det er et generelt problem i denne debatten, sier han til Dagbladet.

Martinsen mener at enkelte aktivister er aktive i sosiale medier for å spre propaganda, og at det er svært problematisk. Han roser Metro for å ta tak i problemet og mener at for få kaster seg inn i diskusjoner som går på flyktning- og asyldebatten på nett.

- Det er viktig å ta tak i røverhistorier som deles i sosiale medier. Vi er alle skyldige, vi lar ting gå litt for ofte.

- Er vi for feige?

- Feige og feige. For få kaster seg inn i slike diskusjoner, jeg tror det er en for stor belastning for mange. Myten om flyktningene blir nesten en sannhet, uten at det er det. Man kan fort bli påvirket av denne typen propaganda, sier Martinsen til Dagbladet.

- Denne typen propaganda gjør det også vanskelig for de som blir hengt ut. Spesielt for de unge må det virke som et angrep. Det er tøft å bli urettferdig beskyldt og stadig måtte være i forsvarspossisjon, sier Martinsen.

Personen som la ut videoen på Facebook har nå endret informasjonen under videoen etter at Metro publiserte sin sak mandag.