HVAL TIL MIDDAG: Disse bjørnene forsyner seg av den strandet hval i Larson Bay i Alaska. De siste månedene er rundt 30 hvaler skyldt i land i området. Foto: NOAA / AP / NTB Scanpix
HVAL TIL MIDDAG: Disse bjørnene forsyner seg av den strandet hval i Larson Bay i Alaska. De siste månedene er rundt 30 hvaler skyldt i land i området. Foto: NOAA / AP / NTB ScanpixVis mer

Nei, det er ikke bjørnene som er små

Vet ikke hvorfor hvalene strander.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dimensjonene i bildet ser helt merkelige ut, men det er et virkelig foto - og bjørnene store slik bjørner pleier å være.

Bildet viser en av de 30 hvalene som er vasket i land i Alaskagolfen siden mai.

NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) er «veldig bekymret» over dødsfallene, og mener antallet er langt større enn vanlig. Ifølge Washington Post kan det ta flere måneder - i verste fall år - før årsaken er klar.

Flere teorier Angrep fra andre arter, sult eller sykdom kan ligge bak, men forskerne har ikke sett noen signaler på at noe sånt skulle slå ut i et så stort omfang.

International Business Tribune skriver at det er snakk om 14 knølhval, 11 finnhval, en gråhval og fire ikke-identifiserte typer.

Det er også spekulert i om klimaendringene og høyere temperaturer i vannet kan være skyld i massedøden.

- Jeg tror ikke havtemperaturene vil påvirke hvalene direkte, sier ekspert på marine pattedyr ved Alaska Sea Grant-programmet.

- Veldig bekymret I tillegg til at NOAA slår alarm, skal også andre forskere nå undersøke det som foreløpig er et hvalmysterium.

- Vi er veldig bekymret over at så mange hvaler har strandet i dette området. Selv om vi foreløpig ikke vet noe om årsaken, vil undersøkelsene våre gi oss viktig informasjon om helsen til hvalene og økosystemet de lever i, sier Teri Rowles i NOAA i en pressemelding.

Tidligere i sommer uttrykket lokale krefter bekymring over at det amerikanske forsvaret drev trening i området, blant annet med kraftige ekkolodd, skriver Washington Post.

- Vi mistenker at aktivitetene deres kan påvirke livet i vann, men vi kan ikke si noe mer før vi har flere fakta på bordet, sier Tom Lance, direktør for naturressurser i Sun'aq-stammen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram