ØVELSE: The Metropolitan Police og Royal Marines deltok i gårsdagens øvelse på Themsen. Foto: AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS/Scanpix
ØVELSE: The Metropolitan Police og Royal Marines deltok i gårsdagens øvelse på Themsen. Foto: AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS/ScanpixVis mer

Nei, det er ikke krig, de bare forbereder seg på OL

Frykter Mumbai-terror i London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Britene forbereder seg på sommerens OL i London.

Og da må de også gjøre seg klare for ulike skrekkscenarioer. I går deltok mannskap fra forsvaret og politiet i en storstilt antiterrørøvelse på Themsen, hvor de forberedet seg på potensielle angrep fra vann mot flere av byens kjente landemerker.

Chris Allison, som er øverste ansvarlig for sikkerheten under lekene, sier de blant annet frykter terrorangrep som i Mumbai i 2008, hvor terroristene slo til flere steder i millionbyen samtidig.

- Vi kjenner ikke til noen spesifikke trusler fra elva, men vi ville ikke gjort jobben vår hvis vi ikke vurderte det, sier Allison til Daily Mail.

BORDET FERJE: Mannskapene bordet denne ferja som en del av øvelsen. Foto: REUTERS/Luke MacGregor/Scanpix
BORDET FERJE: Mannskapene bordet denne ferja som en del av øvelsen. Foto: REUTERS/Luke MacGregor/Scanpix Vis mer

Ifølge Guardian vil 13 500 soldater delta i sikkerhetsopplegget. Samtidig ønsker arrangøren at sikkerhetstiltakene skal være lite synlige, og at tilskuerne flest bare skal forholde seg til «bobbies» fra politiet.

- Det folk flest vil se er omtrent 12 500 politibetjenter som patruljerer gatene, kledd som meg, sier Allison.

FLØY LAVT: Mannskapene øvde til lands og til vanns. Foto: EPA/ANDY RAIN/Scanpix
FLØY LAVT: Mannskapene øvde til lands og til vanns. Foto: EPA/ANDY RAIN/Scanpix Vis mer

- Forsvaret vil ikke patruljere gatene. Folk vil se tradisjonelt britisk politi som gir råd og sørger for at folk er sikre og trygge.

Men forsvaret vil ha hovedansvaret for sikkerheten på Themsen, blant annet under seileøvelsene. I går trente mannskapen blant annet ved å borde en passasjerbåt. Et stort krigsskip vil bli stasjonert nær Greenwich og det vil bli satt ut bakke til luftvernmissiler flere steder i byen, for å kunne avverge angrep fra lufta.

ANTITERRORØVELSE: Kostnadene for sikkerhetsopplegget under OL er anslått til en milliard euro. Foto: EPA/ANDY RAIN/Scanpix
ANTITERRORØVELSE: Kostnadene for sikkerhetsopplegget under OL er anslått til en milliard euro. Foto: EPA/ANDY RAIN/Scanpix Vis mer

Kostnadene for sikkerhetsopplegget under OL er anslått til én milliard euro.