Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nei, det går ikke bra med meg

Heikopterlegen til sorenskriveren under domsavsigelsen i dag. Sakkyndig: pedofil, sm-trekk og dyssosial personlighetsforstyrrelse.

 FORSVARER:  Advokat Svein Tømmerdal møtte som forsvarer for legen udner domsopplesningen i Hedmarken tingrett i dag. 
Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
FORSVARER: Advokat Svein Tømmerdal møtte som forsvarer for legen udner domsopplesningen i Hedmarken tingrett i dag. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 39 år gamle legen som sto tiltalt for voldtekt av svært unge jenter, er i Hedmarken tingrett dømt til 10 års forvaring med en minstetid på sju år.

- Svikaktig og krenkende utnyttelse av barn, slår retten fast.

 39-åringen ble funnet skyldig på alle punkter i den omfattende tiltalen.

Fradømt helsejobb Han fradømmes retten til å jobbe som lege eller i helsesektoren på ubestemt tid.

Han dømmes til å betale 22 fornærmede jenter og unge kvinner til sammen 1.850.000 kroner i oppreisning. I tillegg må han betale erstatning til tolv menn på til sammen 554.000 kroner for utpressing.

Dommen, som ble lest opp i Hedmarken tingrett mandag formiddag, er enstemmig.

Tiltalte var tydelig preget av situasjonen da han fikk høre dommen.

Da rettens formann begynte å lese fra jentenes forklaring satt han med øynene lukket, svaiet og pustet svært tungt.

Ristet på hodet Når enkelte av detaljene ble lest opp, ristet han på hodet. Til slutt spurte sorenskriver Ola P. Svor om det var nødvendig med en pause.

- Går det bra med deg, spurte Svor.

- Nei, svarte 39-åringen.

Retten tok derfor en kort pause i opplesningen av deler av den 95 sider lange dommen.

Skyldig i voldtekt Legen sto tiltalt for å ha lurt 22 jenter og kvinner til å sende ham nakenbilder av seg selv.

De aller fleste var i alderen 11-14 år da de ble kontaktet.

Noen skal også ha blitt presset til å filme seg selv mens de utførte seksuelle handlinger. For dette er legen dømt for voldtekt.

Retten finner ikke tvil om at det var trusler fra legen som fikk jentene til å sende ham filmene, og at vilkårene for voldtekt dermed er oppfylt. Legen har selv forklart at det han skrev til jentene ikke var å forstå som en trussel.

- Truende adferd - Det avgjørende er hvilken effekt det har på fornærmede. Det trengs mindre styrke hvis det er en mindreårig eller en person i en særlig sårbar situasjon, leste Svor.

Om en av jentene som overleverte film til tiltalte, heter det i dommen:

- Retten finner det bevist at han fikk henne til å gjøre det ved truende atferd. Det var et styrkeforhold der tiltalte har all makt.

- Løy om jernbanevogn 39-åringen har benektet alle forhold før 2007-2008.

Han hevdet at han fant en pose med noen gamle mobiltelefoner i en hensatt jernbanevogn på Hamar.

På telefonene fant han nakenbilder og tekstmeldinger som vitnet om utpressing, og han bestemte seg for å kopiere framgangsmåten.

Dette var ren løgn, mener retten, som finner det bevist at alle mobiltelefonene som er brukt, tilhørte tiltalte. Blant annet ble det funnet kvitteringer og originalemballasje hos tiltalte.

- Retten finner det ikke nødvendig å gå inn på tiltaltes jernbanehistorie idet retten ser helt bort fra denne, heter det i dommen.

Befølte 13-åring i narkose Legen er også funnet skyldig i å ha befølt en 13-åring mens hun lå i narkose under en operasjon på sykehuset i Elverum.

- Det går fram av videoen at det var en markert beføling, skriver Svor.

39-åringen er også funnet skyldig i å ha hatt sex ved tre anledninger med ei jente som var yngre enn 16 år.

Retten viser til jentas forklaring om at de møttes blant annet på en campingplass i Hedmark hvor de hadde samleie.

- Fare for nye overgrep Dommen på ti års forvaring med en minstetid på sju år er i samsvar med påstanden fra aktor, statsadvokat Arne Ingvald Dymbe.

Dymbe viste i retten til uttalelsen fra de sakkyndige, som konkluderte med at mannen er pedofil, har sadomasochistiske trekk og en dyssosial personlighetsforstyrrelse.

I tillegg la han vekt på at det dreier seg om lovbrudd mot en rekke mennesker som skal ha pågått over lengre tid. Statsadvokaten kom derfor til at det er fare for at 39-åringen vil begå nye overgrep.

(NTB - Anne M. Gøytil).

 DOM:  Bistandsadvokat for alle jentene, Inger Johanne Reiestad Hansen, politoverbetjent Hamar Rune Otterstad og statsadvokat Thorbjørn Klundseter under domsavsigelsen i Hedmarken tingrett i dag. 
Legen ble dømt til 10 års forvaring.
Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
DOM: Bistandsadvokat for alle jentene, Inger Johanne Reiestad Hansen, politoverbetjent Hamar Rune Otterstad og statsadvokat Thorbjørn Klundseter under domsavsigelsen i Hedmarken tingrett i dag. Legen ble dømt til 10 års forvaring. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer