- Nei, det kan jeg ikke svare på

I Oslo katolske bispedømmes årsmelding for 2014, beskrives medlemsrutiner etter lovens bokstav. Praksisen med å innføre uvitende personer i medlemregisteret, nevnes ikke med et ord.

BRUKTE SNARVEIER: Den katolske kirke i Norge, med biskop Bernt Eidsvig i spissen, har opplevd en formidabel medlemsvekst de siste årene. Nå fremkommer det at tusenvis, kanskje titalls tusen, av personer er registert som medlemmer i kirka uten av de selv har vært klar over det. Det er i strid med lovverket, slår tilsynsmyndigheten fast. Kirka får offentlige tilskudd per medlem, og er nå pålagt å slette alle falske medlemmer. Eidsvig her ved en tidligere anledning. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
BRUKTE SNARVEIER: Den katolske kirke i Norge, med biskop Bernt Eidsvig i spissen, har opplevd en formidabel medlemsvekst de siste årene. Nå fremkommer det at tusenvis, kanskje titalls tusen, av personer er registert som medlemmer i kirka uten av de selv har vært klar over det. Det er i strid med lovverket, slår tilsynsmyndigheten fast. Kirka får offentlige tilskudd per medlem, og er nå pålagt å slette alle falske medlemmer. Eidsvig her ved en tidligere anledning. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet): Biskop i Den katolske kirke i Norge, Bernt Eidsvig, har tidligere innrømmet overfor Dagbladet at Oslo katolske bispedømme (OKB) siden 2010 «tok i bruk noen snarveier» for å få medlemsregistrert alle de tror er katolikker i Norge.

Tros- og livssynssamfunn må sende inn årsmeldinger til Fylkesmannen der be blant annet må redegjøre for hvilke rutiner de har for innmelding og registrering av nye medlemmer.

I OKBs årsmelding for 2014 heter det at: «Dette kan gjøres ved personlig oppmøte i menigheten, via internett eller ved hjelp av registreringsskjemaer som deles ut i menigheten».

Snarveiene er ikke nevnt med et ord.

- Følger ikke egne rutiner Fylkesmannen i Oslo og Akershus slår også fast at rutinene OKB redegjør for i årsmeldingen, ikke samsvarer med den praksisen som er avdekket gjennom Dagbladets artikler.

- Praksisen som innmelding som kommer til syne i Dagbladets sak, samsvarer ikke med rutinene de beskriver i årsmeldingen, har avdelingsdirektør ved juridisk avdeling hos Fylkesmannen, Merethe Helstad, tidligere påpekt.

Dette går også fram i en redegjørelse om saken fra Fylkesmannen til Kulturdepartementet datert 6. november, som Dagbladet har fått tilgang til.

Der heter det at: «(...) det er avdekket en praksis gjennom noen år som har medført at utlendinger som har flyttet til Norge fra katolske land, som som har blitt antatt å være katolikker, har blitt innført som medlemmer i OKB uten selv å ha samtykket til det. OKB anser selv at denne praksisen ikke har vært tillfredstillende. Fylkesmannen legger til at dette heller ikke er i overensstemmelse med de rutinene ved innmelding som OKB har redegjort for i årsmeldingen».

- Vi har bedt alle tros- og livssynssamfunn om å redegjøre for sine rutiner i rapporten til Fylkesmannen. Så har ikke OKB fulgt de rutinene som de beskriver om. Det er kanskje lett å glemme rutiner, sier Helstad til Dagbladet.

- Har Oslo katolske bispedømme gitt dere feilaktige opplysninger?

- Jeg kan ikke si annet enn at de ikke følger sine egne rutiner.

- Men lyver de i årsrapporten når de ikke oppgir praksisen de faktisk bruker?

- Jeg har ikke lyst til å karakterisere dette.

Dagbladet har vært i kontakt med titalls personer som intetanende er blitt registrert som medlemmer i den norske greina av Den katolske kirke - enkelte er ikke en gang katolikker. Flere har fortalt sine historier.

Kirka får utbetalt offentlig tilskudd for hvert registrerte medlem, og vil neste år få utbetalt over 130 millioner kroner i samlet offentlig støtte.  

Røper ikke «snarveien» Biskop Eidsvig avviser at kirka har løyet for Fylkesmannen.

- I årsmeldingen beskriver dere tre metoder der den enkelte aktiv melder seg inn selv. Dere beskriver ikke den metoden du har erkjent at dere har benyttet fra 2010, som du selv har beskrevet som en snarvei. Har dere gitt feilaktige opplysninger til Fylkesmannen?

- Nei, det som står der er reglene for registrering, sier Eidsvig.

- Men dere bes ikke redegjøre for reglene, dere bes redegjøre for rutinene dere faktisk bruker. Er dette feilaktige eller i det minste ufullstendige opplysninger?

- Nei, det kan jeg ikke svare på. Uriktig og ufullstendig er ikke det samme, men jeg vil kanskje kalle det ufullstendig.

- Du har selv beskrevet praksisen som en snarvei. I det ligger det vel en erkjennelse av at dere ikke har fulgt den smale sti. Hvorfor har dere ikke beskrevet denne snarveien i årsmeldingen til Fylkesmannen?

- Nei, den beskrives ikke der. Så er det også en snarvei som nå er stoppet. Ufullstendig er kanskje et forsvarlig ord, sier biskopen.

- Når det gjelder årsrapporten, er beskrivelsen av registeringsform blitt stående fra den gang den var entydig korrekt, og vi har ikke bearbeidet formuleringen. Saken dreier seg jo nettopp om at rutinene har sklidd vekk fra slik de var vedtatt å være, og slik de burde være, legger han til.

Må slette falske medlemmer I dag omtaler Dagbladet et ferskt vedtak fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus der kirka pålegges å gå opp medlemskapet til alle medlemmer registrert mellom 2010 og 2014 - og slette alle som er registrert uten at de selv var klar over det.

På disse fire årene har kirka på ulike måter registrert flere enn 60 000 personer. Kirka kan i tillegg bli pålagt å utvide gjennomgangen av medlemsregisteret til å gjelde medlemmer registrert også før 2010.

Fra 2006 og fram til i dag har medlemsmassen økt fra omlag 41 500 til over 140 000 - kirka oppgir selv stadig økende arbeidsinnvandring fra katolske land som årsak.

FAKTA:

• Oslo katolske bispedømme (OKB) forvalter medlemsregisteret til Den katolske kirke i Norge, som inkluderer tre bispedømmer, med til sammen rundt 140 000 medlemmer etter en formidabel medlemsvekst de siste årene.

• Fylkesmannen er forvalter og tilsynsmyndighet for tilskuddsordningen som neste år vil gi den norske greina av den katolske kirka omlag 130 millioner kroner i samlet offentlig tilskudd, basert på antall registrerte medlemmer.

• Fylkesmannens gjennomgang begrenser seg til OKB, som har rundt 120 000 medlemmer.

• Kulturdepartementet har slått fast at trossamfunnslovens bestemmelser «innebærer at trossamfunn i Norge ikke kan registrere innflyttede personer som medlem uten vedkommendes eller ev. foreldrenes viten og samtykke».

• OKB har innrømmet å ha medlemsregistrert utlendinger som har flyttet til Norge uten vedkommendes samtykke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer