<strong> LØGN:</strong>  Nettsteder og sosiale medier-kontoer på ytterste høyre fløy har trykket dette bildet til sitt bryst, og sprer det på internett. Der hevder de at bildet viser flyktninger og IS-sympatisører som går til angrep på politiet i Tyskland. Det er feil, for bildet er fra 2012 og tatt i en helt annen sammenheng. Faksimile: Redicecreations.com
LØGN: Nettsteder og sosiale medier-kontoer på ytterste høyre fløy har trykket dette bildet til sitt bryst, og sprer det på internett. Der hevder de at bildet viser flyktninger og IS-sympatisører som går til angrep på politiet i Tyskland. Det er feil, for bildet er fra 2012 og tatt i en helt annen sammenheng. Faksimile: Redicecreations.com Vis mer

Nei, dette bildet viser ikke Syria-flyktninger som angriper tysk politi med IS-flagg

Nettsider på ytterste høyre fløy lyver om bilde som spres på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Og så begynner det... ISIS-flag blant flyktninger i Tyskland som slåss med politiet».

Slik lyder tittelen på en artikkel som først ble skrevet av det amerikanske nettstedet Consvervativepost.com. Artikkelen står sammen med et bilde som nettstedet hevder skal vise flyktninger og IS-sympatisører som går til angrep på politiet i Tyskland med det såkalte IS-flagget.

Artikkelen er delt tusenvis av ganger på sosiale medier, og artikkelen med bildet er gjengitt på flere andre lignende nettsteder, blant annet på Redicecreations.com.

Problemet er bare at det er feil.

Det skriver blant andre britiske The Independent.

Fra 2012 Bildet er ikke fra i år, og viser ikke IS-sympatisører. Bildet stammer riktignok fra Tyskland, men skal ha blitt tatt 1. mai 2012 i byen Solingen da ortodokse sunni-muslimer fra salafist-bevegelsen, barket sammen med sympatisører av det tyske partiet Pro NRW på ytterste høyre fløy.

Det framgår av en artikkel fra 2013 hos nettutgaven til den tyske avisa Rheinische Post. Artikkelen beskriver kort hendelsesforløpet den dagen, men handler i stor grad om hvordan påtalemyndighetene da skulle straffeforfølge de muslimske demonstrantene etter at demonstrasjonen ble voldelig.

Ifølge Rheinische Post samlet de muslimske demonstrantene seg for å demonstrere mot Pro NRW-tilhengere.

Holdt mot-demonstrasjon Sistnevnte gruppe holdt en demonstrasjon utenfor rådhuset i Solingen, vest i Tyskland noen få mil sørvest for Düsseldorf, der Pro NRW-tilhengerne skal ha vist de beryktede Muhammed-karikaturene. Politiet ble satt inn for å skille partene fra hverandre.

Etter hvert barket de to demonstrant-gruppene sammen, og i sammenstøtene skal flere polititjenestepersoner skadd og så mange som 80 av demonstranter fra salafist-bevegelsen ha blitt arrestert.

I artikkelen hos Rheinische Post beskrives de muslimske demonstrantene som radikale, og avisa siterer påtalemyndighetene på at de er «overbevist om» at salafist-demonstrantene hadde opptøyer i tankene da de planla demonstrasjonen.

Hevder IS smugler dem inn Men alt dette nevner aldri artikkelen på conservativepost.com.

Der heter det isteden at bildet langt på vei bekrefter at terrorganisasjonen IS smugler mennesker inn i Europa og utgir seg for å være flyktninger.

<strong> TWITTER:</strong>  Også på Twitter deles bildet, og den løgnaktige historien. Faksimile: Twitter
TWITTER: Også på Twitter deles bildet, og den løgnaktige historien. Faksimile: Twitter Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer