Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nei, dette er IKKE en politibil

Vekterfirma i Egersund skaper hodebry for politiet. Kjører rundt i kopi av politibiler.

 TRO KOPI:  Bortsett fra politi-navnet og blålysene, er det ikke mye som skiller denne vekterbilen fra en vanlig politibil. Nå reagerer Politidirektoratet. Foto: John Anders Hagen.
TRO KOPI: Bortsett fra politi-navnet og blålysene, er det ikke mye som skiller denne vekterbilen fra en vanlig politibil. Nå reagerer Politidirektoratet. Foto: John Anders Hagen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vekterfirmaet NVC hevder overfor Politiforum at det ikke er problematisk at selskapet kjører rundt i politibilkopien. Men at bilen er utstyrt for å være en kopi, det kan ingen nekte for.

Vekterfirmaets nye doning bærer riktig nok ikke navnet «Politi», men det er nesten det eneste som skiller bilene fra vanlige utrykningsbiler. De røde og blå stripene er på plass, og der det vanligvis står nettopp politi, står det i stedet NVC Security.

Saken er nå oversendt den juridiske avdelingen i Politidirektoratet, som skal se på hva slags konsekvenser dette kan få.

Ni år - Vi har kjørt rundt i disse bilene i snart ni år uten problemer, og det er heller ingen fra politiet som har kommentert dem. Politiet har jo ikke monopol på å bruke disse fargene på bilen, sier daglig leder Johnny Olsen i vekterfirmaet til Politiforum.

- Det står ikke «Politi» på bilen, og det går klart fram at dette er vektere, legger han til.

 EKTE VARE:  Slik ser den altså ut, den ekte politibilen. Legg merke til at alle fargestripene her er blitt kopiert av vekterbilen, og hvordan de blå lysene på fronten er de samme. Foto: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET.
EKTE VARE: Slik ser den altså ut, den ekte politibilen. Legg merke til at alle fargestripene her er blitt kopiert av vekterbilen, og hvordan de blå lysene på fronten er de samme. Foto: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET. Vis mer

Totalt har firmaet ni slike biler, av merket Volkswagen Passat. To nye biler er i bestilling.

- Det er lovlig å kjøre i samme bil som politiet, og politiet skal jo dessuten endre fargene på sine biler, sier Olsen.

- Ulovlig Politidirektoratet deler ikke akkurat den oppfatningen. Kommunikasjonsdirektør Svein Holtan slår fast at det ikke er tillatt å framstille seg selv som politi.

- Det skal ikke være noen forvekslingsfare. Her er det en åpenbar forvekslingsfare, sier han.

Også Utrykningspolitiet (UP) sier til Politiforum at en slik utrustning av vekterbilene er uheldig. Både biltypen og fargene er identiske. Foran på bilen er det også montert blå lys som er identiske med politiets. Blålys på taket er det imidlertid ikke.

- Hvis publikum oppfatter at det kommer en politibil, også er det ikke en politibil, så er det problematisk. Det er vi opptatt av. Her har firmaet åpenbart valgt samme biltype og uniformering som politiet. Dette går helt ned i detaljnivå, sier Holtan.

Hva synes du? Ville du ha blitt «lurt» av den falske politibilen?

 I EGERSUND:  Den «falske politibilen» patruljerer Egersunds gater, men det er ikke politiet fornøyd med. Foto: John Anders Hagen.
I EGERSUND: Den «falske politibilen» patruljerer Egersunds gater, men det er ikke politiet fornøyd med. Foto: John Anders Hagen. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media