Nei, dette er ikke i Brasil

Polen utfordrer Brasils Jesus-statue

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den lille og relativt ukjente polske byen, Swiebodzin, utfordrer Rio de Janeiros og reiste i går formiddag en gigantisk statue av Jesus, som polakkene hevder er verdens største av sitt slag, ifølge Associated Press.

Ingen offisiell måling Den hvite statuen av Jesus med utstrakte armer og gullkrone ligner skremmende mye på den ikoniske «Kristus forløseren» i Rio de Janeiro.

Ordføreren i Swiebodzin, Dariusz Bekisz, hevder statuen er den høyeste i verden til tross for at det ennå ikke er foretatt noen offisiell måling.

33 eller 51 meter høy Det er den 78 år gamle presten Sylwester Zawadzki som har ledet prosjektet, og han hevder at den er 33 meter høy - én meter for hvert år Jesus levde.

Flere av annleggsarbeiderne som jobbet med å sette sammen statuen mener imidlertid at statuen er 51 meter høy, inkludert sokkelen den står på.

Til sammenligning er den brasilianske «Kristus forløseren» 38 meter høy (inkludert sokkelen).

- Smakløst Den polske statuen har fått navnet «Christ the King», og det hersker liten tvil om at den synes godt i den lille byen med 22 000 innbyggere.

«BYGGHERREPRESTEN» Sylwester Zawadzki (78) ledet det ambisiøse prosjektet, og var lykkelig da statuen sto klar i går formiddag. Foto: REUTERS/Kacper Pempe
«BYGGHERREPRESTEN» Sylwester Zawadzki (78) ledet det ambisiøse prosjektet, og var lykkelig da statuen sto klar i går formiddag. Foto: REUTERS/Kacper Pempe Vis mer

Mange polakker håner statuen og mener hele prosjektet er smakløst. Innbyggerne i Swiebodzin mener derimot at statuen vil sette hjemstedet deres på kartet for katolske pilgrimer og turister.

«Byggherre-presten» Da statuen ble reist med kran i går formiddag brøt hundrevis av tilskuere ut i applaus.

- Jeg har aldri vært så glad som jeg er i dag, sa Zawadzki til  AP da statuen var reist.

Den 78 år gamle presten omtales bare som byggherre-presten, og har tidligere vært med på å bygge to kirker og flere andre bygninger.

- Jeg var inspirert til å oppfylle Jesu' vilje, og i dag takker jeg han for at han ga meg tillatelse til å gjøre det, sa Zawadzki.

 POLSK JESUS-STATUE: Zawadski mener statuen er 33 meter høy, mens anleggsarbeiderne mener den er 51 meter høy. Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski
POLSK JESUS-STATUE: Zawadski mener statuen er 33 meter høy, mens anleggsarbeiderne mener den er 51 meter høy. Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski Vis mer
ORIGINALEN: Det kjente landemerket «Christo Redentor» er 38 meter høyt, og blir besøkt av tusenvis av turister hvert år. Nå gjenstår det å se om statuen i Swiebodzin vil ha samme effekt for den lille polske byen. Foto: AP Photo/Felipe Dana
ORIGINALEN: Det kjente landemerket «Christo Redentor» er 38 meter høyt, og blir besøkt av tusenvis av turister hvert år. Nå gjenstår det å se om statuen i Swiebodzin vil ha samme effekt for den lille polske byen. Foto: AP Photo/Felipe Dana Vis mer