Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nei-dronninga skal selge tubeost

Nei-dronninga Anne Enger Lahnstein er valgt inn i styret i smøreostprodusenten Kavli. - Jeg går inn i dette med stor frimodighet i forhold til min ideologi, sier Lahnstein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun medgir at hun dermed kan komme til å møte seg selv i døra.

- Men sjansen for det er ikke større enn jeg kan leve med, sier hun selv.

Lahnstein skal sitte i et fem-manns styre i Knut Kavlis Allmennyttige Fond, som blant annet eier Kavli-konsernet. Fondets jobb er foruten å sitte som eier for smøreost-konsernet, å sponse forskning, kultur og humanitære formål.

Lahnstein er en av to nye styremedlemmer i fondet. Den andre er Reidar Lorentzen, som har bakgrunn fra konsernet.

- Oppnevnelsen har fått full, bred og begeistret oppslutning, sier styreformann Pål W. Lorentzen.

Fortsetter på Stortinget

Samtidig som hun nå vil sitte i Kavli-styret, fullfører Lahnstein sitt siste år som stortingsrepresentant. Men den tidligere Senterpartilederen og kulturministeren benekter at vervet blir en hatt for mye.

- Jeg har meldt fra til Stortinget om vervet. Hvis det kommer opp saker der jeg er inhabil, følger vi vanlig prosedyre. Først og fremst synes jeg dette er et spennende verv, og jeg vil bruke så mye tid som mulig på det. Jeg ber om forståelse for at jeg har vært i politikken i 20 år og åpenbart er på vei ut, sa hun på en pressekonferanse i Oslo i dag.

Bergens Tidende skriver at Lahnsteins engasjement i Kavli-styret kan ergre landbruksorganisasjonene. Kavli er kjent for å ha utfordret norske bønders privilegier, blant annet ved å etablere et eget meieri.

Men Lahnsteins oppfatning er at Tine samarbeider greit med Kavli-eide Gausdal meieri.

- Jeg har forhørt meg, og er glad for å kunne bekrefte at forholdet melleom Kavli og Tine har vært utmerket i flere år. Dette er nemlig et område jeg har tenkt mye på.

Et selvsagt tema da Lahnstein sammen med Kavli-styret møtte pressen i dag, var bedriftens og nei-dronningens forhold til EU og EØS. Lahnstein mener selv at hun ikke vil ha noe med disse spørsmålene å gjøre.

- Det er en forretningsmessig side som ikke fondsstyret tar stilling til. Men jeg er av de ganske nøkterne som mener at vi må forholde oss til de reglene som er.

Og ifølge Kavli-styret er ikke det noe problem. Bedriften har nemlig fabrikker i flere land, både i og utenfor EU.

Eneste betalte verv

Kavli-konsernet omsetter i år for mellom 1,2 og 1,3 milliarder kroner. Ifølge Anne Enger Lahnstein går bedriftens overskudd uavkortet til Knut Kavlis Allmennyttige Fond. Fondet eier Kavlikonsernet, og har som formål å fremme forskning, humanitære og kulturelle formål. De siste par tiårene har Kavli-fondet delt ut nærmere 50 millioner kroner.

Fondet har blant annet støttet Festspillene i Bergen, Kirkens Bymisjon og medisinsk forskning.

Størrelsen på Lahnsteins møtehonorar er ennå ikke fastslått, men styreformann Lorentzen antyder rundt 100.000 kroner i året.

Plassen i Kavli-styret er det eneste organisasjonsvervet Lahnstein får betalt for. I tillegg møter hun gratis i Norsk Kulturarv AS, og fra 1. januar i styret i Kirkens Nødhjelp.