Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- «Nei» er ikke nok til straff

- En mann som gjennomfører et samleie med en kvinne etter at hun har sagt nei, oppfører seg klanderverdig. Men straffbart bør det ikke være, sier advokat Heidi Ysen, som er sterkt kritisk til å utvide voldtektsbestemmelsen. Hun får støtte av statsadvokat Lars Frønsdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke akseptabel atferd å ha samleie med en som har sagt nei til det, men uten at det foreligger vold og trusler kan jeg ikke forstå at det skal være straffbart, sier advokat Heidi Ysen.

Anita Apeltun Sæle (KrF) og Erna Solberg (H) mente i gårdagens Dagblad at tida var kommet for en modernisering av voldtektsparagrafen.

Kanadisk modell

De to stortingspolitikerne mener dagens bestemmelse er for fokusert på vold og tvang. Voldtekter kan finne sted uten at kvinnen har blåmerker og andre synlige tegn på vold. De to mente derfor at også samleie uten samtykke burde regnes som en mildere form for voldtekt, et forslag i samsvar med Seksuallovbruddutvalgets mindretall.

I sin begrunnelse viste de til resultater fra Canada hvor en endring av loven har ført til en økning i antall anmeldte saker.

- Hvordan bevise?

- Hvordan skal man bevise at det ikke har foreligget samtykke? spør advokat Heidi Ysen.
- Uten vold og trusler blir dette situasjoner som er umulige å bevise. Jeg tror ikke man løser noe ved en slik regel, sier advokaten.

- Bevisspørsmålet er jo uansett vanskelig i voldtektssaker. Hvordan kan en bevise at en er blitt truet?

- I de fleste saker er det tekniske funn, selv om trusselsituasjoner selvfølgelig kan være vanskelige å bevise. Dessuten mener jeg dette gjelder voksne mennesker. Man bør kunne forvente aktsomhet også fra kvinnens side, svarer Ysen.

- Man kan forestille seg situasjoner hvor kvinnen ikke klarer å gjøre tilstrekkelig motstand, for eksempel i alkoholpåvirket tilstand. Det kan jo likevel være snakk om voldtekt?

- Flere justismord

- Hvis hun ikke evner å gjøre motstand, hvordan kan mannen da skjønne at hun ikke vil? Skal menn måtte ha telepatiske evner? Slikt bør en kvinne klare å meddele, hevder Heidi Ysen.

Ysen framholder at straffeloven allerede dekker situasjoner hvor offeret er bevisstløs, eksempelvis sovnet av på et nachspiel. Hun ser derfor ingen argumenter for en endring av dagens lov.
- Formålet er øyensynlig å få dømt flere, men dette vil virke mot sin hensikt. Se på hva som skjedde med incestsakene. Mange uskyldige ble dømt, det er det samme vi risikerer i voldtektssaker. Allerede nå tror jeg vi har flere justismord i sedelighetssaker enn andre type saker.

- Synes du for få blir dømt i voldtektssaker?
- Nei. I ingen andre saker kan du bli dømt når påstand står mot påstand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!