NEI ER NEI

Denne helga vil over 70 kvinner bli voldtatt. Bare sju vil anmelde overgrepet, og bare én voldtektsmann vil bli straffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har gjennomgått alle de 51 voldtektsdommene med ubetinget straff fra landets tingretter i fjor.


DE FLESTE
voldtektsmennene er norske, mellom 20 og 30 år og de voldtar stort sett på fest eller nachspiel. Selv om strafferammen er ti års fengsel, er det normalt at voldtektsmannen soner i ett år – eller mindre. I dagene som kommer vil Dagbladet rette søkelyset mot disse grove overgrepene.

Det er bare noen måneder siden Amnesty International gjenga en undersøkelse som fortalte at halvparten av norske menn mener kvinner som flørter har seg selv å takke hvis de blir voldtatt. Hver femte mann synes kvinner som har hatt flere partnere selv er ansvarlig for seksuelle overgrep, mens 28 prosent av norske menn mener kvinner som kler seg «sexy» må regne med at det kan føre til voldtekt. Det var uhyggelig lesing. Dagbladet gjorde en tilsvarende undersøkelse blant kvinner i april i år som viste at fire av ti kvinner er blitt utsatt for truende seksuell oppmerksomhet. – Sjokkerende og oppsiktsvekkende, sa likestillingsminister Karita Bekkemellem da, og manet til offentlig debatt.

DAGBLADET TROR IKKE det hjelper med offentlig debatt for hindre at 70 kvinner blir voldtatt denne helga. Vi må handle. I Soria Moria-erklæringa er det lista opp en rekke tiltak for å forebygge vold og overgrep. Regjeringa har gitt voldtatte kvinner rett til bistandsadvokat. Og det er satt ned et utvalg som skal se på situasjonen for kvinner som har vært utsatt for voldtekt og annen seksualisert vold. Det er bra. Men straffenivået for voldtekter er det ikke gjort noe med. I uka som kommer vil Dagbladet bringe reportasjer og historier som bør få politikere til å få øynene opp for den manglende rettssikkerheten når det gjelder voldtatte kvinner.

JEG KJENNER SJØL KVINNER som er voldtatt. Felles for dem er følelsen av skam og avmakt. De sliter med skyldfølelse og har aldri våget å anmelde forholdet i frykt for hva de vil møte i en konfrontasjon med overgriperen og det norske rettssystemet. Dagbladets serie vil dessverre vise at frykten er berettiget. Politi, påtalemyndigheten og domstolene tror ikke på voldtatte kvinner. Menn mener vi har skylda sjøl og dommene viser at straffeutmålingene er oppsiktsvekkende lave.

I Norge liker vi å hevde at vi lever i et av verdens mest likestilte samfunn med et av verdens strengeste lovverk mot seksuelle overgrep. Det kan umulig stemme. Vi lever åpenbart i en sivilisasjon hvor kvinners rett til seksuell frihet ikke er akseptert. Det er vanskelig å tolke statistikken på annet vis. Kvinner påtar seg skylden for overgrep hvis vi går lettkledde i sommervarmen hjem fra fest. Vi tar ansvar hvis vi inviterer på nachspiel. Vi har dårlig samvittighet fordi det blir flørta for mye på firmafesten. Vi har oss selv å takke. Selvforakten råder.

VI VIL IKKE LENGER påta oss skyld. Vi aksepterer ikke domsslutningene i kjølvannet av voldtektene som rammer 70 kvinner hver helg. Vi forlanger respekt og troverdighet. I løpet av de kommende dagene vil Dagbladet, på nett, papir og TV, rette søkelyset mot overgrepene som aldri skulle ha funnet sted. Nei er nei.

Anne Aasheim

NEDSLÅENDE: Sjefredaktør Anne Aasheim skriver at det er uhyggelig å lese at 28 prosent av norske menn mener kvinner som kler seg «sexy» må regne med at det kan føre til voldtekt. Foto: HENNING LILLEGÅRD
NEDSLÅENDE: Sjefredaktør Anne Aasheim skriver at det er uhyggelig å lese at 28 prosent av norske menn mener kvinner som kler seg «sexy» må regne med at det kan føre til voldtekt. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

Sjefredaktør, Dagbladet