Nei-folket i flertall

EU-motstanderne har igjen flertall i befolkningen. 44 prosent ville i dag ha stemt nei til EU-medlemskap, mens 40 prosent ville stemt ja. Det er første gang siden desember i fjor at nei-siden er i flertall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken er at det er blitt færre som svarer at de ikke vet hva de skal stemme i EU-saken. De tidligere tvilerne er blitt EU-motstandere. Ja-sidas trøst får være at det er like mange EU-tilhengere som ved forrige måling.

Splittet

Bakgrunnstallene viser at Fremskrittspartiet, landets desidert største parti for tida, nå er splittet nøyaktig på midten i holdningen til EU. Tidligere har Ja-folket vært i flertall blant Hagens velgere. Blant de mange velgerne som har strømmet til partiet den siste tida, må det være en klar overvekt av EU-motstandere. Dette følger godt Carl I. Hagens egen holdning til EU. Fra å være tilhenger har han nå erklært seg som tja-mann.

Fortsatt er det et klart flertall av EU-tilhengere blant Arbeiderpartiets velgere. Men det er mager trøst når partiet har så få velgere igjen.

Svakt

Det må være bekymringsfullt for ja-sida at den står særlig svakt blant kvinner og de yngste velgerne. Dessuten er det igjen overveldende EU-motstand i Nord-Norge og blant velgere med dårligst utdanning og lavest inntekt. Derimot holder ja-sida sitt sterke grep på den rike, middelaldrende Oslo-mannen med god utdanning og som stemmer Høyre.