ØNSKER FOLKEAVSTEMNING: Finansminister Siv Jensen mener det er udemokratisk om de andre partiene på Stortinget ikke støtter Frp's forslag om folkeavstemning om Syria-avtalen. Det vil de ikke gjøre. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
ØNSKER FOLKEAVSTEMNING: Finansminister Siv Jensen mener det er udemokratisk om de andre partiene på Stortinget ikke støtter Frp's forslag om folkeavstemning om Syria-avtalen. Det vil de ikke gjøre. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpixVis mer

- Nei, Frp, dere får ingen folkeavstemning

Ingen av de andre partiene på Stortinget vil støtte Frp's forslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ingen av partiene på Stortinget vil støtte Frps forslag om en folkeavstemning om avtalen om Syria-flyktninger.

Venstre opplyser i kveld at de kommer til å gå mot Frp's forslag og at de står bak forliket i Stortinget, som ble presentert i går.

- Det er ikke flertall på Stortinget for en folkeavstemning i kommunene om Norges bidrag til å avhjelpe den humanitære krisen  i og rundt Syria, sier nestleder i Venstre Terje Breivik, og kommer samtidig med en marsjordre til Frps statsråder:

- Det er flertall for å ta imot 8000 kvoteflyktninger og å bidra mer i nærområdene. Da må FrP som regjeringsparti effektuere et slik flertallsvedtak når det foreligger enten de vil eller ikke. Verre er det ikke.

- Rop om oppmerksomhet Dagbladet får opplyst at heller ikke regjeringspartner Høyre kommer til å stemme for en folkeavstemning, og at «det er opplagt» at de vil stå fast ved den avtalen som de har framforhandlet. Heller ikke Arbeiderpartiet vil støtte Frp's forslag.

Det samme gjelder Kristelig Folkeparti.

- Min umiddelbare reaksjon er at dette virker noe panisk, sier partileder Knut Arild Hareide, som påpeker at det i år bare er snakk om å ta imot 500 flere flyktninger enn det allerede var lagt opp til.

- Jeg synes også det er litt trist at det kom et forslag om at vi skal ha folkeavstemning om vi skal hjelpe eller ikke hjelpe noen av de som er de aller mest sårbare i denne verdenen akkurat nå, sier han.

SV trakk seg også fra forhandlingene om Syria-flyktninger. Partileder Audun Lysbakken opplyser at ikke de heller vil støtte noe forslag om en folkeavtstemning.

- SV ønsker mer bruk av folkeavstemninger, men det må handle om store saker. Denne avtalen innebærer ingen dramatisk omlegging av flyktningpolitikken, så dette tolker jeg bare som et rop om oppmerksomhet fra Frp, skriver Lysbakken i en tekstmelding til Dagbladet.

- Mesterlig forslag Rasmus Hansson i Miljøpartiet de Grønne mener det er vanskelig å ta forslaget alvorlig.

- Det er ikke mye som tyder på at vi kommer til å støtte dette. Vi skal ha nok is i magen til å se forslaget, men svaret er neppe med uthevet skrift, sier han til Dagbladet.

- Dette er et mesterlig forslag fra et parti som både sitter i regjering og er forpliktet til å følge opp stortingsvedtak, og som har vært med en lang vei i de forhandlingene som har ført til dette vedtaket.

- Udemokratisk Finansminister og Frp-leder Siv Jensen sa etter partiets krisemøte i ettermiddag at hun mener det vil være udemokratisk hvis de andre partiene går mot Frp's forslag.

- Jeg er spent på hva de andre partiene sier om dette, og om de er villig til å lytte til innbyggerne i Norge, eller bare til seg selv. Jeg aner ikke om vi kan få med de andre partiene, men det er udemokratisk om de ikke vil høre på innbyggerne, sier Jensen.

Det er få eksempler på nasjonale folkeavstemninger i Norge. Forrige anledning var om EU-medlemskap i 1994. I 2013 ble det holdt folkeavstemning i Oslo om Oslo-OL 2022.

- Veldig sjelden - Om ett parti skulle løfte dette ut til en folkeavstemning, er det en veldig spesiell sak. Det har man gjort i Norge veldig sjelden, og det har vært med større spørsmål enn bare én konkret politisk sak av denne typen, sier Bernt Aardal, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Jensen peker på OL-avstemningen som et eksempel der stemmene gjorde store utslag.

- Uansett hva Stortinget vedtar, så er det jo kommunene som skal bosette gjennom vedtaket, sier Jensen.

Hun vil imidlertid ikke svare på hva som blir konsekvensene dersom Syria-avtalen blir vedtatt i Stortinget i neste uke, men i går ville hun ikke love at de kom til å følge opp avtalen i regjering.

- Rasende Carl I. Hagen sa tidligere i dag at det er dårlig stemning i partiet etter at avtalen ble kjent i går.

- Folk er rasende fordi regjeringspartner Høyre har sviktet Frp og inngått en avtale med regjerings viktigste hovedmotstander, og det på et område alle vet er veldig viktig for Frp, sier Hagen.