<strong>740 ANGREP:</strong> Mer enn 35 arter hai er blitt satt i forbindelse med angrep på mennesker. Fra 1580 til 2012 er det rapportert om rundt 740 uprovosertre angrep, der om lag 150 har endt med dødelig utgang, viser oversikten fra Florida Museum of Natural History. Foto: AFP PHOTO/Mustafa Ozer
740 ANGREP: Mer enn 35 arter hai er blitt satt i forbindelse med angrep på mennesker. Fra 1580 til 2012 er det rapportert om rundt 740 uprovosertre angrep, der om lag 150 har endt med dødelig utgang, viser oversikten fra Florida Museum of Natural History. Foto: AFP PHOTO/Mustafa Ozer Vis mer

- Nei, haien har ikke blitt farligere

Norsk haiforsker mener det er menneskene som har blitt mer aggressive mot hai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag denne uka, skrev Dagbladet at forskerne hvert tiår ser stadig flere angrep fra hai mot mennesker. Saken var basert på The International Shark Attack Files (ISAF) rapport, som nylig ble lagt fram av amerikanske Florida Museum of Natural History.

Den norske forskeren Tom B. Letessier, som jobber ved Centre for Marine Futures ved The UWA Oceans Institute i Australia, mener flere haiangrep ikke er ensbetydende med at haien har blitt farligere eller mer aggressiv overfor mennesker.  

- Med økning i befolkning ved kystområder og økning i antall mennesker i havet til enhver tid øker også sannsynligheten for at mennesker og hai støter på hverandre. Økningen betyr ikke at det er flere haier, eller at haien har blitt mer aggressiv, sier han til Dagbladet.  

- Angriper sjeldent Ifølge ISAFs rapport er det registrert 118 haiangrep på mennesker i fjor. 80 av disse var det som omtales som uprovoserte.  

Ifølge Letessier er det flere omstendigheter som man tror kan øker sannsynligheten for haiangrep.

- Dårlig sikt i vannet, stimulus i form av lukt fra for eksempel fisk eller blod, samt lyd, sier han, men fortsetter:  

<strong>IKKE REDD HAI:</strong> Den norske forskeren Tom B. Letesser sier til Dagbladet at haien verken har blitt mer aggressiv eller farlig. 
- Med økning i befolkning ved kystområder og økning i antall mennesker i havet til enhver tid øker også sannsynligheten for at mennesker og hai støter på hverandre. Økningen betyr ikke at det er flere haier, eller at haien har blitt mer aggressiv, sier han. Foto: Privat
IKKE REDD HAI: Den norske forskeren Tom B. Letesser sier til Dagbladet at haien verken har blitt mer aggressiv eller farlig. - Med økning i befolkning ved kystområder og økning i antall mennesker i havet til enhver tid øker også sannsynligheten for at mennesker og hai støter på hverandre. Økningen betyr ikke at det er flere haier, eller at haien har blitt mer aggressiv, sier han. Foto: Privat Vis mer

- Med tanke på hvor mye vi mennesker oppholder oss ved sjøen og i havet er haiangret overaskende sjeldne faktisk. Det er mange som dykker og oppholder seg sammen med hai i kontrollerte og trygge omgivelser. Når det er sagt må det også sies at haier er ville dyr, og må respekteres og behandles som andre ville dyr.  

- Hva er årsaken til at hai av og til angriper mennesker?  

- De fleste angrep er egentlig ikke angrep i den egentlige forstand. Det finnes to typer «haibitt». Det er «spise-bitt» og «utforsknings-bitt». «Spise-bitt» på mennesker er veldig sjeldne - det er oftere utforsknings-bitt som forekommer. «Utforskning-bitt» er en måte for haien å utforske mulige byttedyr på. Det er veldig sjeldent at mennesker faktisk blir spist. De fleste dødsfall forekommer på grunn av blodtap.

- Kan støte på mennesker Ifølge Letessier er imidlertid noen haiarter mer aggressive mot mennesker enn andre. Det gjelder hovedsakelig store haiarter som oksehai, tigerhai, og hvithai.  

- Alle disse har stadier i livet sitt hvor de befinner seg langs kysten og har større sannsynlighet for å treffe på mennesker. Når det er sagt så er det to største haiene i verden, hvalhaien og brudge, ikke direkte farlige for mennesker da de bare spiser små dyreplankton

Ifølge haieksperten er mange haiarter kraftig truet av overfiske.  

- For noen haiarter noen bestander fisket ned til to til fem prosent av det den var for 50 år siden. Haier har en viktig økologisk funksjon i verdenshavet og regulerer marine økosystemer fra toppen av, ofte på en måte vi mennesker ikke forstår så veldig godt. Så det er viktig at de ikke forsvinner sier han.  

- Er det noen steder i verden det forekommer flere haiangrep mot mennesker?  

- Ja, det finnes noen områder som er mer utsatt en andre, områder hvor det også befinner seg store haiarter. Men det betyr ikke nødvendigvis at forekomsten av store haiarter fører til flere haiangrep. Haiangrep forekommer oftere i Syd Afrika, Vest-Australia, og i Nord USA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer