Nei, han var ikke fly-kaptein og hjertelege

Flykaptein-«legen» rundlurte alle.

BLØFFMAKER Her er William Hamman fotografert 14. mars i år under en simulert hjerteoperasjon hvor han underviste andre leger ved Georgia World Congress Center i Atlanta. Kapteinen i United Airlines hevdet å være kardiolog. Men i virkeligheten hadde han aldri oppnådd noen medisinsk grad. FOTO: AP Photo/Gregory Smith
BLØFFMAKER Her er William Hamman fotografert 14. mars i år under en simulert hjerteoperasjon hvor han underviste andre leger ved Georgia World Congress Center i Atlanta. Kapteinen i United Airlines hevdet å være kardiolog. Men i virkeligheten hadde han aldri oppnådd noen medisinsk grad. FOTO: AP Photo/Gregory SmithVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): William Hamman var flykapteinen som også jobbet som hjertespesialist ved siden av. Han var selve definisjonen på en ekstremt vellykket karriere. Men når noe nesten virker for godt til å være sant, er det som regel det.

Falsk karriere Nå viser det seg at Hamman slettes ikke er kardiolog, han er ikke en gang lege, skriver nyhetsbyrået AP.

Tilbake sitter en sjokkert amerikansk legeforening.

Det ble i sommer avslørt at Hammans doktorgrad i filosofi og medisin var falske.  

Ifølge AP er både doktorgraden og 15 års erfaring en gigantisk bløff.

- Gjorde en god jobb Alt Hamman kan vise til, er noen års medisinstudier før han sluttet uten å avlegge eksamener.

Men kvalifikasjonene som pilot, er derimot virkelige. Hamman besitter flysertifikater som gir han adgang til å fly flere typer kommersielle jetfly.

I kjølvannet av avsløringene av de falske medisinske kvalifikasjonene, er Hamman satt på bakken av sin arbeidsgiver United Airlines. Legekollegaer av 58-åringe Hamman er sjokkert over hvor lenge han har holdt bløffen gående.

Flere sier at Hamman gjorde en god jobb og er derfor lei seg for at han må legge fra seg legefrakken.

Ville fortsette Selv etter at AMA (American Medical Association) avslørte hans fantasititler, satte foreningen ham opp som leder for et planlagt seminar. De endret bare hans tittel fra «Doktor» til «Kaptein» på kursmaterialet som skulle deles ut. Til slutt ble seminaret kansellert av foreningens øverste ledelse.

Leger som har vært elever av Hamman trenger imidlertid ikke bekymres seg for sine titler, de blir stående selv om læreren seilte under falskt flagg.

Ifølge AP har ikke Hamman for tiden autorisasjon til å fly passasjerfly. Selv etter å ha blitt avslørt, ønsket Hamman å fortsette. Han spurte både legeforeningen og den medisinske gruppen han tilhørte om å få fortsette sitt medisinske virke, de avslo kontant.

- Han hadde ikke trengt å være i besittelse av en doktorgrad for å gjøre de jobbene han gjorde. Han kunne vært suksessfull uten å tillegge seg falske titler, sier Doktor W. Douglas Weaver pilot og tidligere kollega ved Henry Ford sykehuset i Detroit til AP.

LURT En lege følger med på monitoren under en simulert hjerteoperasjon 14. mars i år. Leder for simuleringen, er William Hamman. Få måneder senere blir det klart at Hammans titler er falske. AP Photo/Gregory Smith)
LURT En lege følger med på monitoren under en simulert hjerteoperasjon 14. mars i år. Leder for simuleringen, er William Hamman. Få måneder senere blir det klart at Hammans titler er falske. AP Photo/Gregory Smith) Vis mer