Presidentvalg i USA

Nei, Hillarys valgkampsjef drakk IKKE kroppsvæsker under en hemmelig satanistmiddag

Konspirasjonsteori fra Wikileaks slår rot i valgkampinnspurten.

NÆR MEDARBEIDER: Valgkampsjef John Podesta (med briller) sammen Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton. Foto:  AFP PHOTO / Brendan Smialowski
NÆR MEDARBEIDER: Valgkampsjef John Podesta (med briller) sammen Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton. Foto:  AFP PHOTO / Brendan SmialowskiVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Hillary Clintons valgkampsjef, John Podesta, er blant dem som har fått epostene sine spredd av Wikileaks.

En uskyldig epost-invitasjon fra broren til en middag med den verdenskjente performanceartisten Marina Abramovic, har utløst de villeste påstander på Twitter og på høyrevridde nettsteder.

- Okkult magi

- Spirituell matlaging: Clintons valgkampsjef praktiserer bisarr, okkult ritual. Menstruasjonsblod, sperm og brystmelk: Den mest bisarre Wikileaks-avsløringen hittil, skriver for eksempel den kjente nettsiden til konspirasjonsteoretikeren Alex Jones, Inforwars.

RASENDE: Kunstneren Marina Abramovic er rasende etter at høyrefløyen i USA har blandet henne inn i den anspente amerikanske valgkampen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
RASENDE: Kunstneren Marina Abramovic er rasende etter at høyrefløyen i USA har blandet henne inn i den anspente amerikanske valgkampen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Wiki Wiccan: Podesta utøver okkult magi, skriver det ytre høyrenettstedet Drudge Report.

På Twitter var hashtaggen #SpiritCooking den mest brukte fredag morgen amerikansk tid etter at Wikileaks omtalte eposten.

- Jeg godtar nå unnskyldninger fra alle som sa jeg var gal for å skrive bøker om hvordan etablissementet er satanister, skriver for eksempel den republikanske konspirasjonsteoretikeren Mark Dice på Twitter.

Middagsinvitasjon

Den virale stormen kommer etter det som trolig er en høyst uskyldig middagsinvitasjon. I juni 2015 videresendte John Podestas bror, Tony, en middagsinvitasjon fra den anerkjente performancekunstneren Marina Abramovic.

«Kjære Tony, jeg ser fram til Spirit Cooking-middagen hjemme hos meg. Tror du du kan finne ut om broren din kommer? Alt godt, Marina»

«Spirit Cooking» referer til Abramovics kunstverk fra 1996. Verket består av ei bok med ukonvensjonelle oppskrifter, og er nå en del av samlingen til Museum of Modern Art i New York. Ifølge museets egen beskrivelse skal oppskriftene være «stemningsfulle instruksjoner for handling eller tanke».

Oppskriftene er mildt sagt originale. En oppskrift inneholder blant annet 13.000 gram med sjalusi som en av ingrediensene, skriver Washington Post. Den oppskriften som ser ut til å få størst oppmerksomhet fra konspirasjonsteoretikerne, er imidlertid den som har instruksjonen: «Bland fersk brystmelk med fersk spermmelk».

Under en installasjon av «Spirit Cooking» laget Abramovic en video hvor oppskriftene ble skrevet i blod på veggene. Selv om dette neppe faller i smak hos alle, er det utvilsomt et kunstprosjekt, fra en kunstner som også har samarbeidet med musikkstjerner som Lady Gaga og Jay Z.

Savnet under middagen

Ifølge Wikileaks-arkivet svarte aldri John Podesta på brorens epost, men en annen epost fra dagen da middagen foregikk, gjør det tydelig at Hillary Clintons valgkampsjef etter alt å dømme ikke var til stede.

- Ikke bekymre deg. Marina savnet deg, skriver Tony Podesta.

Middagen var en takk til folk som hadde støttet kunstneren via Kickstarter.

- Det var en helt vanlig middag med ti personer til stede. Det var faktisk en helt vanlig meny, som jeg kaller spirit cooking. Det var ikke noe blod, ingenting annet. vi bare bruker morsomme navn, forklarer Abramovic til Artnews.

Nå er hun rasende og føler seg misbrukt av personer med politiske hensikter.

- Jeg er forbauset og forferdet over hvordan referansene til mine verk blir feiltolket for politisk vinning. Tony Podesta er en god venn. Kommentarene om broren hans, John, er absurd. Jeg arrangerte en middag hvor Tony Podesta var til stede, og som John var invitert til, men ikke kunne komme til, sier kunstneren via en talsperson til Washington Post.

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer