Nei i Nederland

63 prosent mot ny EU-grunnlov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Søndag sa 55 prosent av franskmennene nei til den nye EU-grunnloven, og skapte et jordskjelv i europeisk politikk.

Nå ser nederlenderne ut til å følge etter med enda klarere margin.

En valgdagsmåling foretatt klokka 21.00 i kveld, rett etter at valglokalene stengte, viser nemlig at hele 63 prosent av nederlenderne ser ut til å lande på et rungende nei til den nye grunnlovstraktaten.

Dermed skjelver EU i sine grunnvoller.

Nederlands statsminister Jan Peter Balkenende sier han er skuffet over resultatet, men vil godta resultatet. Han mener ratifiseringen må fortsette som planlagt i resten av EU-landene.

- Nederlands nei til EU-grunnloven varsler vanskelige tider for Europa, sier EU-kommisjonens president José Manuel Barroso.

Godtar folkets røst

Ifølge samme valgdagsmåling var valgdeltakelsen i Nederland på 62 prosent.

Det betyr at de største partiene alle vil legge seg flate for folkets vilje.

Det kristeligdemokratiske regjeringspartiet CDA har nemlig sagt de vil respektere utfallet av folkeavstemningen dersom valgdeltakelsen er minst 30 prosent - og et flertall er på minst 55 prosent.

Også det liberale regjeringspartiet VVD sier de vil respektere utfallet av folkeavstemningen. Opposisjonspartiet Arbeiderpartiet PvdA vil respektere resultatet hvis valgdeltakelsen er minst 30 prosent.

Blair vakler

Det rungende flertallet i Nederland kan bety døden for EU-grunnloven .

Ni EU-land har til nå ratifisert avtalen: Italia, Spania, Tyskland, Hellas, Østerrike, Ungarn, Litauen, Slovakia og Slovenia.

I februar sa 77,6 prosent av spanjolene ja. For tre dager siden sa franskmennene nei. Nå sier nederlenderne NEI.

Den britiske statsministeren Tony Blair har sagt han vil avlyse den planlagte britiske folkeavstemningen våren 2006 dersom nederlenderne sier nei.

Motstanden er ventet å være stor også i Storbritannia.- Må revurdere

- Når enda et land har sagt nei, blir det mer og mer tydelig at EU må revurdere prosessen. Det er ikke lenger mulig å basere EUs regelverk på grunnlovstraktaten, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til NTB.

SV-leder Kristin Halvorsen sier til NTB at folkeavstemningene i Frankrike og Nederland viser at EU er i ferd med å bli en union fjern fra folk flest.

- Jeg tror velgerne reagerer mot forsøket på å støpe hele EU-området i en form, sier Kristin Halvorsen.

DEBATT: De fire største partilederne i Nederland debatterer heftig hvorvidt landet bør godta den nye EU-grunnloven. Men folket sier et klart nei.
JUBEL: De nederlandske sosialdemokratene var helt i hundre etter at de første valgresultatene begynte å tikke inn i kveld.