JAFFA, TEL AVIV: Dette bildet viser Jaffas gamleby fra sjøsida, og er tatt i 1950. I dag er Jaffa en del av Tel Aviv. Foto: Foto: AKG images / Scanpix
JAFFA, TEL AVIV: Dette bildet viser Jaffas gamleby fra sjøsida, og er tatt i 1950. I dag er Jaffa en del av Tel Aviv. Foto: Foto: AKG images / ScanpixVis mer

Israel og Palestina-konflikten:

Nei, Israel var ikke en øde ørken

Og palestinere forlot ikke hjemmene sine frivillig. Nå skal mytene om Israel og Palestina knuses, håper Israel-historikere.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

«Historien ligger til grunn for enhver konflikt. En sannferdig og uhildet forståelse av fortida, åpner muligheten for fred».

Slik starter den israelske historikeren Ilan Pappe boka Ti myter om Israel.

- Palestinere i fare

Israelere og palestinere har helt ulikt syn på felles historie. Selv om historiske arkiv er åpnet og gitt mer nyanserte svar på hva som har skjedd i den over 70 år lange konflikten, synes ikke partene - eller deres støttespillere - å nærme seg hverandre.

Fakta Ilan Pappe Israelsk jøde og historiker.Født og oppvokst i Haifa. Studerte og foreleste også på byens universitetet.På 1980-tallet fikk Pappe og en gruppe israelske forskere tidligere klassifisert materiale fra israelske, britiske og amerikanske arkiver. De ble kalt De nye historikerne, og skrev om deler av Israels historie.Pappe er svært kritisk til israelsk politikk, og kaller seg en Palestina-aktivist.En av Israels mest forhatte personer.Jobber i dag ved universitetet i Exeter i Storbritannia.Gitt ut en rekke bøker.

- Narrativ er viktige, og kan ødelegge - og redde - liv. Derfor er historien så viktig. Jeg kom med denne boka for å få en reell debatt. Palestinerne er i dag i eksistensiell fare, sier Pappe og fortsetter:

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn