Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nei, Janukovitsj er ikke her

De russiske matrosene i Den russiske Svartehavsflåten, sier at de ikke har sett noe til Ukrainas avsatte president, Viktor Janukovitsj.

IKKE HER: På havna i Sevastopol har de ikke sett noe til Ukrainas avsatte president, Viktor Janukovitsj. Foto: Henning Lillegård
IKKE HER: På havna i Sevastopol har de ikke sett noe til Ukrainas avsatte president, Viktor Janukovitsj. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEVASTOPOL (Dagbladet): - Nei, vi har ikke sett ham, sier matrosene som tømmer søppel på kaia i Sevastopol.

Janukovitsj har vært på rømmen siden søndag, da han offisielt ble ettersøkt for å ha gitt ordre til massedrap i forrige uke, da 88 mennesker ble drept i Kiev.

Flukten De nye ukrainske myndighetene sier de har de siste observasjonene av Janukovitsj fra Balaklava på søndag. Fra da av er alle spor borte. Hvor han er, er et av de store spørsmålene i Ukraina. Den heteste spekulasjonen er at han prøver å komme seg til Russland via den russiske flåtebasen i Sevastopol. Sevastopol ligger på Krim, som er en del av Ukraina, men Russland har en langsiktig leieavtale for basen.

Men spørsmålet er om den russiske presidenten Vladimir Putin vil ha noe som helst med Janukovitsj å gjøre, nå som han ikke lenger er nyttig for ham?

Det var natt til fredag i forrige uke Janukovitsj rømte fra Kiev all hast. Først dro han til Kharkov, der planen var å delta på et regionalt møte i hans eget parti, Regionenes parti. Men der dukket han aldri opp, flukt var allerede blitt viktigere enn å redde restene av den politiske karriæren.

Så dro han til sine hjemtrakter i Donetsk, der han sist lørdag prøvde å komme seg ut av Ukraina i privatfly, men ble stanset av grensevakter på flyplassen. Så kjørte han til Krim, til byen Balaklava, rett utenfor Sevastopol. Men siden søndag har Janukovitsj vært som sunket i jorda, etter at han dimitterte sine sikkerhetsvakter, og tre biler skal ha kjørt fra Balaklava med alt kommunikasjonsutstyr skrudd av, for at Ukrainas nye myndigheter ikke skulle kunne spore ham.

Putin og Janukovitsj Men spekulasjonen om at Svartehavsflåten i Sevastopol skal kunne hjelpe ham å flykte har en del svakheter.

For Putin er det som har skjedd i Ukraina den siste uka et stort personlig nederlag. Først hadde han «vunnet» Ukraina med sin avale om kreditter fra november. Men i løpet av noen dager i forrige uke var alt tapt.

Ukraina har selvsagt vært topphistorien i russiske medier den siste uka. Men allerede i flere uker har Krim vært det hyppigst debatterte temaet i russiske talk-show. Krim er en del av Ukraina etter et pennestrøk fra Nikita Khrustsjonv i 1964. Men i Russland er følelsen sterk av at Krim tilhører Russland. Militærøvelsen som Putin kunngjorde tidligere idag, understreker det. Russisk er det klart dominerende språket, og ikke ukrainsk.

KRIGSSKIP: Den russiske Svartehavsflåten har sitt hovedsete i Sevastopol. Foto: Henning Lillegård
KRIGSSKIP: Den russiske Svartehavsflåten har sitt hovedsete i Sevastopol. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hele Norges coronakart