Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

«Nei, jeg snakker ikke med politiet, men jeg har en politimann i lomma»

Forsvarerne i rettsaken holdt i formiddag sine innledningsforedrag. Elden mener Cappelen kan ha hatt behov for å renvaske seg, og dolket Jensen i ryggen.

PURK ELLER SKURK? John Christian Elden, Eirik Jensens forsvarer, sa til retten at de må starte med blanke ark og basere sin oppfatning av saken på bevisene som blir framlagt i retten. Her hilser Jensen på Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PURK ELLER SKURK? John Christian Elden, Eirik Jensens forsvarer, sa til retten at de må starte med blanke ark og basere sin oppfatning av saken på bevisene som blir framlagt i retten. Her hilser Jensen på Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Spesialenheten hadde holdt sitt innledningsforedrag, fikk forsvarerne til både Gjermund Cappelen og Eirik Jensen komme med sine bemerkninger.

Benedict de Vibe, Cappelens forsvarer, ville først komme med bemerkninger til hva statsadvokat Lars Erik Alfheim sa om Cappelens hasjimperium og hvilke verdier han satt på.

- Alfheim sa at Cappelen har solgt hasj for en til to milliarder kroner. Men vi finner jo ingen penger? Eller det er ikke funnet så mye, sier de Vibe, og henviser til at politiet har beslaglagt 10 millioner kroner i saken mot hasjbaron Cappelen.

Alfheims utsagn var også et anslag på hvor mye påtalemyndigheten mener Cappelen, som har vært i politiets søkelys siden 1998, har solgt i hans om lag 20 år lange karriere som hasjbaron.

- Utradisjonell vare

Forsvareren sier at Cappelen fikk 5000 kroner per kilo han solgte. Han har erkjent innførsel av mellom 25 og 30 tonn hasj og en inntjening på opptil 125 millioner kroner. Hasjbaronen skal ha levd et luksusliv med et «gedigent» pengeforbruk. Han skal ha omgitt seg med millionbiler, rådyre klokker og luksusferier på paradisøyer.

- 5000 kroner per kilo for for eksempel 16 tonn hasj, vil gi Cappelen 80 millioner kroner. 80 millioner kroner over 20 år, blir fire millioner kroner i året. Men verdien av stoffet er selvsagt mye større. Hvis man tar utgangspunkt i høykvalitetshasj, kan verdien ligge på grunn 100 kroner per gram, 100 000 kroner per kilo, som det betalser til leverandør. Denne betalingen bli gjort før stoffet er omsatt. Når stoffer kommet til Norge, går det gjennom flere ledd. Jo mindre kvanta folk selger, jo høyere pris må de betale, sa de Vibe, som sier at for en importør som Cappelen, vil fortjensten være mindre per kilo.

I det nederste ledder av salgskjeden, forteller forsvareren at stoff til en verdi av 100 000 kroner på importørnivå, til sammen vil ha en verdi på 150 000 kroner når det har gått gjennom leddene og solgt på gata.

- Det er en utradisjonell handelsvare, men de normale regler gjelder også for denne ulovlige handelen, påpeker de Vibe.

- Purk eller skurk?

John Christian Elden, Jensens forsvarer, tok opp et tema som har vært veldekket i mediene i sitt innledningsforedrag:

- Et spørsmål som er stilt, og det er medieskapt, er purk eller skurk, sier Elden.

Han sier at dette ikke er en uvanlig problemstiling, men at det er sjelden det fører til en tiltale som denne.

- Dere skal være sikre på at Jensen er skyldig for å dømme Jensen, minner Elden om.

- Du overlever nok

Statsadvokat Lars Erik Alfheim avbrøt et øyeblikk Eldens innledningsforedrag etter at forsvareren hadde kommet med det Alfheim mente var personelige bemerkninger om Cappelens troverdighet.

- Unnskyld meg, Elden. Hvis du skal ha disse bemerkningene i innledningsforedraget blir det fort ganske slitsomt, sa Alfheim.

- Du overlever nok. Det er jeg sikker på, svarte Elden tørrvittig.

Elden fortsatte videre med at han mente dommen mot Cappelen og flere i hans nettverk i Asker og Bærum tingrett ikke kan tillegges for mye vekt i denne rettssaken.

Motiv

Elden stilte også flere spørsmål ved Cappelens mulige motiv for å snakke Jensen inn i saken. Han mener blant annet dommen mot Cappelen i Asker og Bærum tingrett kunne ført til lovens strengeste straff, og at han uansett hva han sier vil snakke ned straffen sin.

- For Cappelen handler dette om jo mer påstander han kommer med, jo mindre straff. Hvorfor skal du si noe du ikke har gjort? Hvorfor skal du si noe andre ikke har gjort. Cappelens sak er en minusstraffesak og ikke en plusstraffesak, sier Elden, som også kommenterte aktoratets forklaring i går om at informantopplysninger kan ha bidratt til opprullingen av etterforskningen mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen.

- Det er av interesse hva som startet telefonavlyttingen og hva slags forarbeid som ligger til grunn, sier Elden.

Bilder tatt av kriminell

Han bemerket seg også en dato over tre måneder før Cappelen ble pågrepet.

- Det skal ha vært et møte mellom Cappelen og Jensen 10. september 2013? De ble angivelig observert av en person med tilknytning til det kriminelle miljøet som har tatt bilder. Det kan da ha blitt reist spørsmål i Cappelens omgangskrets om han var kilde hvorpå han har svart: «nei, jeg snakker ikke med politiet, men jeg har en politimann i lomma». Har han hatt et slikt behov for å renvaske seg for noen er et spørsmål vi må stille, sa Elden.

Han påpekte også at både Statsadvokaten og Spesialenheten ikke legger skjul på at Cappelen var informant.

Jensen og hans forsvarere står på at kontakten mellom Jensen og Cappelen var politi- og informantarbeid.

- Vi vil ikke bestride at Jensen ikke har vært flinkest med papirarbeid, sier Elden.

Han viste også flere bemerkelser og attester Jensen har fått i løpet av sin tjeneste og gjorde klart at de ikke ønsket å lukke dørene under Jensens forklaring, og vil motsette seg lukkede dører når Spesialenheten og Cappelens forsvarere begjærer dette.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling