- Nei, marijuana vil ikke hjelpe økonomien

Obama svarte på det mest populære nettmøte-spørsmålet, men lurer på hva det sier om nettbrukerne.

SVARTE FOLKET: Barack Obama holdt et folkemøte der han svarte på spørsmål som har kommet inn via nettsidene hans de siste dagene. Foto: AFP/SCANPIX
SVARTE FOLKET: Barack Obama holdt et folkemøte der han svarte på spørsmål som har kommet inn via nettsidene hans de siste dagene. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Over 100 000 spørsmål kom inn til det første nettmøtet med USAs president Barack Obama i ettermiddag. Foran et lite publikum i Det hvite hus svarte han på noen av dem, både om tunge og mer obskure saker.

Det var spørsmål som først og fremst handlet om Obamas kjernesaker som presidenten svarte på; utdanning, helsesystemet og hvordan økonomien skal komme på fote igjen. Noen var sendt inn skriftlig, mens andre var sendt inn som videosnutter med spørsmål.

presidentens hjemmesider ble folk oppfordret til å stemme på de mest populære spørsmålene, og påfallende mange spørsmål som handlet om legalisering av marijuana ble stemt høyt opp på lista over spørsmål.

Og selv om Obama på forhånd ønsket å fokusere på økonomien, ga han plass til det mest populære spørsmålet, som handlet om hvorvidt legalisering av marijuana ville skape nye arbeidsplasser i USA.

- Jeg vet ikke hva dette sier om publikummet vårt på nett. Men jeg vil ikke at det skal se ut som vi ikke vil svare på det mest populære spørsmålet, så.. nei, jeg tror ikke dette er et godt svar for å forbedre økonomien vår, sa en munter Obama til mye latter fra salen.

- Ikke et spill
Den amerikanske opinionen har blitt mer og mer negativ til de økonomiske redningspakkene til amerikanske banker, og den siste tida har blant annet bonusordningene til ansatte i forsikringsgiganten AIG satt sinnene i kok. I dag sa Obama at han ønsket å svare på spørsmål for å få vite mer om folks syn på de problemene den amerikanske økonomien er inne i.

- Politikk blir ofte behandlet som et spill her i Washington. Men dette handler ikke om meg, men om dere. Om de brevene jeg leser fra dere hver dag. For dere ikke dette et spill. Det handler om hvordan dere skal få ny jobb, betale regninger for medisinsk behandling eller hvordan dere skal spare penger til å få barna på college, sa Obama før spørsmålsrunden.

På spørsmål fra en leser om hva vanlige folk kan tjene på redningspakkene for bankene, svarte Obama at det kan hjelpe både de som sliter med å betale lån, og de som sliter med at verdien på huset deres er gått drastisk ned.

- Vi vil gjøre det mulig for de som ikke har penger til å betale på lånet sitt, til å få refinansiert det. Dette er rettet spesielt mot folk som er på grensen til å miste hjemmet. 40 prosent av dere som følger med, kan refinansiere lånet, og det skjer nå i stadig større grad, sa Obama.

- Jeg vil at alle skal forstå at vi ikke er opptatt av Wall Street og bankene, men at vi er opptatt av å gjøre det mulig for små bedrifter å få lån, sa han senere.

Tror flere mister jobben
På tross av at presidenten uttrykte optimisme i forhold til den økonomiske situasjonen, var han ærlig på at det kan ta tid før ting snur.

- Jeg tror at vi ikke har mistet alle jobbene vi kommer til å miste dette året enda, sa Obama.

Det første leserspørsmålet som ble stilt, står nå oppført som det mest populære på presidentens nettsider. En person fra Boston ville vite hvordan Obama ville gjenopprette utdanningssystemet i USA, noe som ga Obama muligheten til å svare på spørsmål om et av sine favorittemaer.

- Jeg er her på grunn av utdanningene jeg har fått, jeg har ikke blitt født rik eller berømt. Jeg var heldig og fikk stipender, og familien ofret mye. Men alt for mange får ikke den utdanningen de trenger. Det handler ikke bare om hvor mye penger som brukes, men om å gjennomføre en reform. Nøkkelen til å forstå hva vi må gjøre, er å se at vi trenger begge deler, svarte han.

Åpner Det hvite hus
Gjennom presidentkampanjen var Obama aktiv på sider som YouTube og Twitter, og klarte gjennom sin egen kampanjes nettside å mobilisere et enormt antall tilhengere til å hjelpe til i kampanjen og til å sende inn små pengebeløp. Å ta i bruk ny teknologi for å nå ut til flere, er noe han vil fortsette det. 

- Jeg lovte å åpne Det hvite hus til folket, og dette markerer et skritt mot å nå dette målet, sa Obama selv om valget om å holde et nettmøte. 

Obama har også brukt sin Twitter-side til å invitere folket til å sende inn spørsmål. Det er første gang siden januar at han oppdaterte Twitter-profilen sin, og ifølge Propaganda er hans Twitter-profil nå den nest mest populære på verdensbasis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer