- Nei, munnkurv opererer vi ikke med. Men ...

Forsvarsministeren om tausheten rundt båtskandalen.

INGEN DEBATT: Forsvarsminister Ine Mari Eriksen Søreide om åpenheten rundt båtskandalen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
INGEN DEBATT: Forsvarsminister Ine Mari Eriksen Søreide om åpenheten rundt båtskandalen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Først ti måneder etter at Dagbladet kom med de første avsløringene rundt «Nigeria-båtene», lar forsvarsminister Ine Eriksen Søreide seg intervjue om saken.

Les mer fra dette intervjuet i dagens papirutgave og i denne saken.

I mellomtiden er det avdekket at minst ti norske marinefartøy er solgt til paramilitære selskaper i Vest-Afrika. Sju av dem kontrolleres av den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo.

Granskere har avdekket en salgsavdeling i Forsvaret helt ute av kontroll, og en rekke mulige lovbrudd. Marinefartøy og utstyr for flere hundre millioner kroner er avhendet og solgt uten kontrakter, dokumentasjon eller sporbarhet. Økokrim og britisk politi etterforsker saken, og to briter og en norsk offiser er siktet for grov korrupsjon.

- For det første synes jeg det Dagbladet har bidratt til å avdekke er viktig. Det har gitt oss innblikk i manglende rutiner, manglende oppfølging av rutiner og manglende dokumentasjon. Det er systemfeil som vi fra vår side nå forsøker å rette, åpner Søreide.

Helt taust Fra forsvarsledelsen har det vært helt taust i nesten ti måneder. Verken Søreide, forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen eller direktør Petter Jansen i Forsvarets logistikkorganisasjon har latt seg intervjue. Ingen i departements- eller forsvarsledelsen har kunnet kommentere saken. Båtskandalen nevnes såvidt i Forsvarets årsrapport, som ble lagt fram i begynnelsen av denne måneden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.