Trafikkulykke

- Nei, nei, nei, dette skjer ikke

På en helt vanlig biltur og på en strekning de hadde kjørt mange ganger før, så skjedde det som Sandra Nilssen og Gretha Nilssen aldri kommer til å glemme. Nå forteller de den dramatiske historien.

TOTALVRAK: Slik så Grethas bil ut etter den voldsomme krasjen. Foto: Privat
TOTALVRAK: Slik så Grethas bil ut etter den voldsomme krasjen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sandra Nilssen (45) og Gretha Nilssen (66) var på vei til jobb i Narvik en kald novemberdag i fjor. De to hadde jobbet sammen i åtte år og rukket å bli gode venner.

Da jobben gjorde at de måtte ta den lange turen til Narvik, så ville de helst gjøre det sammen. Vanligvis var det helt udramatisk.

Men rundt en time ut i den 100 kilometer lange turen fra Kjøpsvik, smeller det.

Avisa Nordland skrev om saken først.

Sandra kjører, men det er Grethas røde Hyundai de sitter i. Selv om det er tidlig på morgenen, er de slettes ikke alene på den svingete veistrekningen.

De skal rundt en sving når Sandra skjønner at det kan være glatt, og girer ned. Bilen manøvrer svingen fint, men rundt hjørnet kommer et vogntog i motsatt kjørefelt.

Hengeren på vogntoget får sleng, og bakenden slår inn i den lille røde Hyundaien. Sandra og Gretha blir slått inn i autovernet og mister kontrollen over bilen. De to blir til tilskuere når bilen sklir over i motsatt kjørefelt.

Der kommer det en tankbil.

- Nei, nei, nei, tenkte jeg da. Dette skjer ikke, forteller Sandra til Dagbladet.

Bilen dundrer inn i tankbilen og går i autovernet.

STORE SKADER: Slik så fronten på Grethes bil ut etter møtet med tankbilen. Foto: Privat
STORE SKADER: Slik så fronten på Grethes bil ut etter møtet med tankbilen. Foto: Privat Vis mer

- Jeg tenkte det verste

Gretha blir slått bevisstløs, mens Sandra er våken etter krasjen. Hun kjenner seg uskadd, men så slår en ny frykt inn. Til høyre sitter venninna, bevisstløs og med hodet bøyd framover. En røyklukt sprer seg i bilen, og Sandra ser det hun tror er røyk som kommer ut av panseret.

- Jeg tenkte det verste, forteller Sandra.

Bak dem kommer det en personbil som stopper. Sandra roper etter hjelp. Hun får ikke løs setebeltet, og døra sitter limt til autovernet.

En mann fra bilen bak kommer bort til den røde Huyndaien og inspiserer røyken som kommer ut av panseret. Det er bare damp, kan mannen forsikre Sandra om. Han har sett slike ulykker før, i jobben som ambulansearbeider. Røyklukta kom mest sannsynlig fra airbagen.

- Det er enorm lettelse jeg føler da, sier Sandra.

Det var imidlertid ikke over der. Hva med Gretha? Det ringes til ambulansen og da situasjonen blir forklart til nødsentralen blir Sandra redd.

- De sier at hun ikke responderer og at det er alvorlig. Da blir jeg selvfølgelig veldig bekymret. Jeg frykta det verste og ble livredd, sier Sandra.

Luftambulansen kommer til stedet og de frakter Gretha til sykehuset.

- Et sterkt øyeblikk

Sandra blir sittende igjen med smerter i brystet, men uten alvorlige skader. Nødetatene må dra bilen vekk fra autovernet for å få henne ut. Hun blir sendt til sykehuset for observasjon.

Der maser Sandra på legene og spør hele tida hvordan det går med venninna. Hun får bare beskjed om at Gretha er på intensiven.

Så, til slutt, får hun komme opp og se «sjelevennen». Gretha hadde klart seg. Fem brudd i ryggen, sju ribbeinsbrudd og en «knust» skulder, men hun hadde overlevd.

- Det var et veldig sterkt øyeblikk, sier Sandra om da hun endelig fikk møte Gretha igjen.

- Tårene rant hos begge to, forteller hun.

SJELEVENNER: Gretha Nilssen (t.v.) og Sandra Nilssen (t.h.) kaller seg for sjelevenner etter ulykken.
SJELEVENNER: Gretha Nilssen (t.v.) og Sandra Nilssen (t.h.) kaller seg for sjelevenner etter ulykken. Vis mer

Det er noe av det første Gretha husker etter ulykken. For etter at bilen smalt i autovernet, husker ikke Gretha noe som helst.

- Det første jeg husker er at de på sykehuset klipper opp den nye genseren jeg hadde strikket. Det ble jeg litt irritert over, sier Gretha og ler av hendelsen i etterkant.

Hun sier at hun på det tidspunktet nok ikke skjønte hvor alvorlig situasjonen hadde vært. Ukene og månedene etterpå ble lange for Gretha.

Et smertehelvete

Sandra var ganske raskt tilbake i jobb etter ulykken, men var plaget av smerter i brystet og ble diagnostisert med krystallsyken som en følge av ulykken. Etter tre måneder gikk det over.

For Grethas del ble veien tilbake lengre. Hun forteller at månedene etter bare kan beskrives som et smertehelvete.

Hun måtte operere inn en protese i skuldra, og gikk på morfin i lengre perioder. Hun trappet etter hvert ned på pillene og tok den siste på lille julaften. Nå er hun endelig tilbake i jobb.

Skadene fra ulykken har hun tatt med seg, og protesen i skuldra gjør at flere enkle ting nå har blitt vanskeligere.

- Hadde det ikke vært for at jeg har en kontorjobb, så kunne jeg ikke kommet tilbake, forteller hun.

- Til tider er jeg veldig plaget med smerter i rygg og føtter, og armen blir aldri som den skal igjen. Men det kan jeg leve med. Jeg er bare glad for at vi overlevde, sier Gretha.

Hendelsen har tydelig satt dype spor hos begge to og de syntes det skummelt å være tilbake på veien. Gretha beskriver det som grusomt hver gang et stort vogntog passerer.

- Hver gang det kommer et vogntog forbi på veien går det et sug gjennom magen. Selv om jeg bare sitter på, sier Gretha.

Sandra vil helst ikke kjøre utenfor nærområdet lenger.

- Jeg mister nærmest følelsen i beina når jeg passerer en stor lastebil på veien. Det setter sine spor å oppleve noe sånt, forteller hun.

Et tettere vennskap

Drøyt fem måneder etter ulykken har de to fått et nytt perspektiv på livet.

- Vi er veldig glade for å være i livet, sier Gretha.

Hun forteller at bare det å møte bekjente på gata er noe de setter stor pris på.

- Det var jo virkelig ikke sikkert at vi kom til å få gjøre det igjen. Ser man på bilen så skulle det ikke vært liv i oss. Vi har vært kjempeheldige, mener hun.

- Man blir takknemlig for det man før så på som en selvfølge, mener Sandra.

De to hadde kjent hverandre i åtte år før ulykken. Nå har båndet mellom de to blitt enda sterkere.

- Vi har blitt sjelevenner, avslutter Sandra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer