«Nei, nei, nei, ikke et ord. Forsvinn!»

Her rømmer elitepolitimann og påstått USA-overvåker fra Dagbladets reporter.

MED I OVERVÅKNINGSGRUPPE: Men den 66 år gamle ekspolitimannen ble ikke blid da Dagbladet møtte ham i dag. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet
MED I OVERVÅKNINGSGRUPPE: Men den 66 år gamle ekspolitimannen ble ikke blid da Dagbladet møtte ham i dag. Foto: Sveinung Uddu Ystad/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 66 år gammel Oslo-mann skal ha vært del av gruppa som skal ha overvåket nordmenn på oppdrag fra USAs ambassade.

66-åringen er i likhet de fleste i den rundt 20 mann store gruppa, tidligere politimann, og jobbet ved Oslo-politiets elitestyrke beredskapstroppen.

Da Dagbladet besøkte ham ved boligen hans i Oslo, gjorde han det svært klart at han ikke ville snakke om sin rolle i overvåkningsgruppa:

- Nei, nei, nei, nei. Ikke et ord! sa 66-åringen.

- Forsvinn! - Er du sikker på at dere ikke har brutt norsk lov?

- Forsvinn!

- Er det ikke hensiktsmessig å gjøre det klart om dere ikke har brutt norsk lov?

- Forsvinn! Forsvinn! ropte 66-åringen.

Holdt på i ti år Gruppen, «Surveillance Detection Unit» (SDU), består ifølge TV 2 av 15-20 personer, og skal ha vært plassert i 6. etasje i den såkalte Handelsbygningen like ved den amerikanske ambassaden i Oslo.

I tillegg til 66-åringen, har blant andre Olaf Johan Johansen (71) og Gunnar Tveit (63) vært sentrale i overvåkingsgruppa.

Johansen er tidligere politiinspektør og anti-terrorsjef i Politiets Overvåkingstjeneste (POT). Tveit er tidligere politiavdelingssjef ved Oslo politidistrikts Operative samordningsseksjon. Han har også hatt en lederstilling i beredskapstroppen.

Gruppa skal ha vært aktiv i 10 år.

IKKE SNAKKESALIG: - Nei, nei, nei, nei. Ikke et ord!, sa 66-åringen. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet
IKKE SNAKKESALIG: - Nei, nei, nei, nei. Ikke et ord!, sa 66-åringen. Foto: Sveinung Uddu Ystad/Dagbladet Vis mer