Nei og atter nei

Å ta kontrollen over kriserammede NSB virker omtrent like attraktivt på toppledere som å stikke hånda i et vepsebol. Kandidater Dagbladet har luftet ideen med skjelver bare ved tanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste hilsen til NSB

- Konsernsjefstillingen i NSB er av en slik karakter at jeg av personlige grunner ikke ønsker den, sier direktør Steinar Killi i Jernbaneverket.

- Fordi det blir for tøft?

- Ja, det også, bekrefter Killi.

I den uhyre vanskelige situasjonen NSB er inne i trenger selskapet en person med erfaring innen moderne bedriftsledelse, samtidig som vedkommende må ha forståelse for de kulturer som hersker i en statsbedrift. Høyres Oddvard Nilsen mener selskapet må omdannes til aksjeselskap og privatiseres.

- Livet er for kort

Visekonsernsjef Randi Flesland har fått tilbudet, takket nei, og sagt opp. Også viseadministrerende direktør Vidar Østereng i NSB, direktør Kjell Frøyslid i NSB Gods og viseadministrerende direktør Cecilie Ditlev-Simonsen i NSB har avslått tilbud om jobben.

Ditlev-Simonsen har i tillegg sagt opp. Heller ikke NSB Gardermobanens toppsjef, Berit Kjøll , er interessert i NSB-jobben.

- Sett utenfra er livet for kort til å være konsernsjef i NSB, sier Kjøll.

Nei fra Sund

Toppledere i private virksomheter er vanskelige å friste med en årslønn på 1,1 millioner kroner - og ingen fallskjerm. Selv Bjørn Sund , administrerende direktør i Telenor Eiendom Fornebu og styremedlem i NSB, vil ikke.

- Men det er fordi jeg har tatt på meg et prosjekt for Telenor som først er avsluttet i 2002- 2003. Hadde jeg blitt spurt om å bli statsminister hadde jeg takket nei nå, hevder Sund.

Tidligere statsråd og nåværende konserndirektør i Storebrand, Grete Faremo , nevnes også som en aktuell kandidat.

- Å jøss! Det vil jeg overlate til andre å spekulere i, sier Faremo.

Harald Norvik?

Tidligere Statoil-sjef og nyvalgt styreleder i TV2, Harald Norvik, er også et sterkt navn. Dagbladet fikk ikke kontakt med ham i går.

Avtroppende visekonsernsjef Terje Thon i Telenor og styreleder i Dagbladet kan også ha de kvalifikasjonene NSB er ute etter.

- Jeg synes det virker som en veldig, veldig krevende jobb, sier Thon, men nekter å svare på om han er interessert i jobben.

NSBs styreleder Arent M. Henriksen sier nå at det kan ta flere uker før ny konsernsjef i NSB er på plass. Interessen for jobben har vært betydelig slappere enn forventet. Torsdag, samme dag som han sparket Osmund Ueland, ga Henriksen inntrykk av at ansettelsen av etterfølgeren bare var timer unna.

Men det blir altså forsinkelser - denne gangen også.