FEIL, FEIL, FEIL: VG-journalist Jan Flytitter Ovind (56) forstår ikke hvorfor navnet hans er å finne i medlemsregisteret til SOS Rasisme. Kona Lisbeth måtte ringe og be dem slette henne som medlem. Foto: Privat
FEIL, FEIL, FEIL: VG-journalist Jan Flytitter Ovind (56) forstår ikke hvorfor navnet hans er å finne i medlemsregisteret til SOS Rasisme. Kona Lisbeth måtte ringe og be dem slette henne som medlem. Foto: PrivatVis mer

- Nei, så hyggelig!

Ifølge SOS Rasisme er denne mannen 16 år gammel - og alle nordmenn med hans etternavn meldt inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): SOS Rasisme har åtte medlemmer med etternavnet Ovind, viser medlemslister Dagbladet har lest. Det er like mange Ovind som det bor i hele Norge.

Jan Flytitter Ovind (56) ler så han rister når Dagbladet ringer for å opplyse om at han er oppført som medlem av SOS Rasisme.

- Det har jeg aldri vært, sier han.

Alle er med Ifølge SOS Rasismes medlemslister er den erfarne VG-journalisten 16 år gammel.

- Nei, så hyggelig. Men jeg føler meg jo ikke akkurat så ung, sier Ovind.

Ifølge Jan og kona Lisbeth er navnene SOS Rasisme oppgir å ha som medlemmer blant familien Ovind, et sammensurium av ikke-eksisterende personer og feilinformasjon.

Pappa ført opp Ett av få navn Ovind kjenner igjen som reelt er faren sitt: Wilhelm R. Ovind. Samfunnsdebattanten fra Drammen døde i 2009, 85 år gammel. Faren var kjent for mye, men ikke som medlem av SOS Rasisme.

- Nei, han engasjerte seg ikke akkurat på ytterste venstre fløy, hvor SOS Rasisme vel befinner seg, sier sønnen Jan.

Ifølge SOS Rasisme betalte faren kontingent i 2008. Hadde organisasjonens data stemt med virkeligheten, hadde Wilhelm gått bort i en alder av bare 21 år.

Som Dagbladet har avslørt er det mye som ikke stemmer i SOS Rasismes medlemslister. Nå mener granskere at så mange som 9 av 10 medlemmer ikke eksisterer, aldri har meldt seg inn eller på andre måter er feilført.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fikser på alderen SOS Rasisme mottar offentlig støtte for medlemmer under 26 år. SOS Rasisme hevder å ha like mange medlemmer med etternavnet Ovind som det finnes i Norge - og at alle er under 26 år.

- Så unge er det få Ovinder som er, sier Ovind.

Jans kone Lisbeth står ikke i listene fra 2008 som Dagbladet henviser til, men forteller at hun for et par år siden fikk brev om at hun var medlem.

- Jeg ringte SOS Rasisme og ba dem slette meg med en gang. De er jo bare ute etter å lure til seg offentlig støtte, sier hun.

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner krever SOS Rasisme for 9,7 millioner kroner i Haugaland tingrett. Rettsaken er ventet å vare ut neste uke. SOS Rasisme avviser alle påstander om medlemsjuks og hevder det er ledd i en heksejakt.