FEIL, FEIL, FEIL: VG-journalist Jan Flytitter Ovind (56) forstår ikke hvorfor navnet hans er å finne i medlemsregisteret til SOS Rasisme. Kona Lisbeth måtte ringe og be dem slette henne som medlem. Foto: Privat
FEIL, FEIL, FEIL: VG-journalist Jan Flytitter Ovind (56) forstår ikke hvorfor navnet hans er å finne i medlemsregisteret til SOS Rasisme. Kona Lisbeth måtte ringe og be dem slette henne som medlem. Foto: PrivatVis mer

- Nei, så hyggelig!

Ifølge SOS Rasisme er denne mannen 16 år gammel - og alle nordmenn med hans etternavn meldt inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): SOS Rasisme har åtte medlemmer med etternavnet Ovind, viser medlemslister Dagbladet har lest. Det er like mange Ovind som det bor i hele Norge.

Jan Flytitter Ovind (56) ler så han rister når Dagbladet ringer for å opplyse om at han er oppført som medlem av SOS Rasisme.

- Det har jeg aldri vært, sier han.

Alle er med Ifølge SOS Rasismes medlemslister er den erfarne VG-journalisten 16 år gammel.

- Nei, så hyggelig. Men jeg føler meg jo ikke akkurat så ung, sier Ovind.

Ifølge Jan og kona Lisbeth er navnene SOS Rasisme oppgir å ha som medlemmer blant familien Ovind, et sammensurium av ikke-eksisterende personer og feilinformasjon.

Pappa ført opp Ett av få navn Ovind kjenner igjen som reelt er faren sitt: Wilhelm R. Ovind. Samfunnsdebattanten fra Drammen døde i 2009, 85 år gammel. Faren var kjent for mye, men ikke som medlem av SOS Rasisme.

- Nei, han engasjerte seg ikke akkurat på ytterste venstre fløy, hvor SOS Rasisme vel befinner seg, sier sønnen Jan.

Ifølge SOS Rasisme betalte faren kontingent i 2008. Hadde organisasjonens data stemt med virkeligheten, hadde Wilhelm gått bort i en alder av bare 21 år.

Som Dagbladet har avslørt er det mye som ikke stemmer i SOS Rasismes medlemslister. Nå mener granskere at så mange som 9 av 10 medlemmer ikke eksisterer, aldri har meldt seg inn eller på andre måter er feilført.

Fikser på alderen SOS Rasisme mottar offentlig støtte for medlemmer under 26 år. SOS Rasisme hevder å ha like mange medlemmer med etternavnet Ovind som det finnes i Norge - og at alle er under 26 år.

- Så unge er det få Ovinder som er, sier Ovind.

Jans kone Lisbeth står ikke i listene fra 2008 som Dagbladet henviser til, men forteller at hun for et par år siden fikk brev om at hun var medlem.

- Jeg ringte SOS Rasisme og ba dem slette meg med en gang. De er jo bare ute etter å lure til seg offentlig støtte, sier hun.

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner krever SOS Rasisme for 9,7 millioner kroner i Haugaland tingrett. Rettsaken er ventet å vare ut neste uke. SOS Rasisme avviser alle påstander om medlemsjuks og hevder det er ledd i en heksejakt.