Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nei-sida har stjernelaget

Ja-sida leder EU-målingene, men med Kristin Halvorsen og Åslaug Haga i front har nei-sida det beste laget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener kommunikasjonsrådgivere Dagbladet har snakket med. Skal ja-sida sikre seier, må en sterk kvinne som Erna Solberg høyt på banen, mener de.

Mye tyder på at diskusjonen omkring norsk EU-medlemskap nå vil bli stadig hetere: For noen uker siden slo Senterpartiet fast at EU-kampen er i gang igjen. Thorbjørn Jagland vil ha ny EU-avstemning etter valget om to år. For få uker siden valgte Europabevegelsen ny leder.

- Sterke kvinner

For øyeblikket er tidligere Ap-leder og leder av utenrikskomiteen, Thorbjørn Jagland, ja-sidas sterkeste kort. Det mener de tre kommunikasjonsrådgiverne Jan Erik Fåne, Kristin Moe og Sten Helland.

- Hvis en ser på persongalleriet, er nei-laget så langt sterkere enn ja-laget: De har to sterke kvinner som når fram til mange. Men de trenger en mann som kan appellere til mer tradisjonelle mannlige velgere.

Nye koster

Ja-sida mangler karismatiske personer og framstår mer utydelig. Hvis ja-sida skal vinne, må andre på banen. Kommunalminister Erna Solberg (H) kan velte nei-lasset. Hun er en person folk har tillit til. Hvis hun kommer på banen tidsnok, vil hun være ja-sidas beste kort. Hun er veldig flink til å nå ut til det brede publikum og har tillit, sier Kristin Moe til Dagbladet.

- Ja, slik bemanningen ser ut nå leder nei-sida 1- 0, mener Jan Erik Fåne, som også har stor tro på Erna-effekten.

EU-kampens frontfigurer i 1994, Anne Enger Lahnstein og Gro Harlem Brundtland, er ute av politikken. Nye koster skal kjempe om det norske folks ja eller nei til Den europeiske union denne gangen.

Jagland best

Best av dem som fronter ja-sida i øyeblikket, er Thorbjørn Jagland.

- Han er ja-sidas viktigste kort. Jeg kan ikke se at Norge har en sterkere utenrikspolitiker enn ham i dag, sier Sten Helland, som for øvrig var en av Jagland nærmeste rådgivere for noen år siden.

Men Helland understreker at han regner med at Høyre-toppene kommer sterkere på banen seinere (kanskje når samarbeidsregjeringen er historie, red.adm.). Ikke minst også Ap-leder Jens Stoltenberg.

- Stoltenberg leder et stort og viktig parti, og er en av landets mest sentrale politikere. Når kampanjesituasjonen starter, vil han komme sterkt. Som kampanjepolitiker for noe han brenner for, er Jens et meget sterkt kort, sier Sten Helland.

Kristin Moe, derimot, tviler på Stoltenberg.

- Hvis han greier å håndtere sin rolle i Ap bedre enn han gjør i dag, så kan han ha en verdi. Men slik han framstår i dag, er han uinteressant. Han greier jo ikke å få fram Ap's politikk, sier Moe.

Bondevik kan avgjøre

Bondevik og KrFs EU-standpunkt etter ei tid i tenkeboksen kan få stor betydning for hva det norske folk ender på, mener ekspertene.

- Bondeviks standpunkt vil være viktig, uansett hva hans posisjon da måtte være. Om et flertall i KrF går inn for medlemskap, vil det rive med seg viktige miljøer, sier Helland. Også de to andre rådgiverne mener Bondeviks standpunkt vil telle mye.

- Han vil kunne spille en viktig rolle, uansett hvilken side han havner på. Er jo en lyttende, jovial og samlende person. Han har nok et personlig ønske om å være visjonær og en politiker som er opptatt av verdier. Hvis han klarer å sette EU-saken inn i et langsiktig perspektiv som handler om Norges plass og rolle i verden, kan han spille en viktig rolle, sier Moe.

Dersom LO-leder Gerd-Liv Valla ender som EU-tilhenger, vil det også ha stor betydning. LO gikk - med få stemmers overvekt - mot EU sist. Valla var en av frontfigurene i Sosialdemokrater mot EU (SME) i 1994, og sier hun er i tenkeboksen nå.

Tvil om Hagen

De tre rådgiverne er mer i tvil om Frp-formann Carl I. Hagen får noen stor rolle i EU-debatten.

- Jeg tror han vil ligge på været, hans velgergrupper er vel så splittet i EU-saken at han neppe vil stå hardt på den ene eller den andre siden. Derfor tror jeg ikke Hagen vil spille noen avgjørende rolle for ja eller nei, sier Fåne.

- Den manøveren med å gå fra et ja i 1994 og så plutselig inn i tenkeboksen, virker underlig. Han vil få svekket gehør for det han måtte lande på av standpunkt i EU-saken, sier Moe.

Kristin Moe tror ja-sida kan trenge en folkelig politiker som Bjarne Håkon Hanssen. Hvis han kommer ut som ja-mann, da.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media