Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nei-siden advarer Støre

Fagforeningsveteran Atle Tranøy tapte EØS-slaget i Fellesforbundet, men retter samtidig en klar advarsel mot Ap-leder Jonas Gahr Støre.

ADVARER: Konserntillitsvalgt i Aker Atle Tranøy slår fast at EØS-skepsisen er meget sterk i Fellesforbundet uavhengig av utfallet av dagens votering. Reporter: Mats Rønning. Video: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

- Ledelsen i LO og Arbeiderpartiet må ta innover seg den sterke kritikken mot EØS-avtalen som kommer til uttrykk på landsmøtet, sier Tranøy til Dagbladet.

Fellesforbundets landsmøte gikk tidligere i dag inn for å utrede alternativer til EØS-avtalen, herunder fullt EU-medlemskap. Et forslag om utredning med sikte på å si opp EØS-avtalen, falt med 218 mot 300 stemmer.

Tranøy avviser imidlertid at EØS-kampen med dette er over i LO.

- Blant de 300 som stemte for flertallsinnstillingen, er det mange som er skeptiske til EØS, men som vil ha mer kunnskap før de tar endelig stilling, fortsetter Tranøy, mangeårig konserntillitsvalgt i Aker og medlem av forbundsstyret i Fellesforbundet.

Skuffet Ullmann

Rødt-medlem og mangeårig fagforeningsaktivist Boye Ullmann mener Norge må si opp EØS-avtalen. Etter voteringen hadde han følgende å si om utfallet:

FELLESFORBUNDET: Fellesforbundet sier ikke nei til EØS, etter at flertallsinnstillingen ble vedtatt med tydelig flertall. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Det er klart jeg er skuffet. Men jeg forutsetter at Støre og Arbeiderpartiet følger opp det som tross alt ble vedtatt, sier Ullmann. Han sikter til at utredningen som Fellesforbundet krever, ikke bare åpner for EU-medlemskap, men også at EØS-avtalen kan erstattes av en handelsavtale.

- Støre snerrer hver gang dette med alternativer kommer opp. Han vil ha Norge inn i EU, han. Det vil ikke vi, sier Ullmann og fortsetter:

- Nå må ledelsen i Ap og LO lytte og ikke møte oss med hovmod og arroganse.

Frp vil utrede

På Stortinget vil både Rødt, SV og Sp ut av EØS-avtalen, mens Fremskrittspartiet vil reforhandle deler av dokumentet.

At voteringen på Fellesforbundets landsmøte var så jevn, viser tydelig at EØS-avtalen må justeres, mener leder Erlend Wiborg i Stortingets arbeids- og sosialkomité. Han er særlig opptatt av det han kaller trygdeeksport.

- Vi ser ingen grunn til at Norge skal lede an i innføringen av alle typer EU-direktiver. Vi må få på plass følgende grunnpilarer i en reforhandlet EØS- avtale, og det er at norske velferdsytelser som hovedregel skal gå til norske statsborgere og andre som bor og arbeider i Norge, sier Wiborg.

SV: Behov for opprydding

SV-leder Audun Lysbakken mener EØS-debatten i LO viser behovet for en opprydding i norsk arbeidsliv.

- Flertallet på Stortinget kan ikke fortsette sin passive import av EU-regler som undergraver den norske modellen, sier Lysbakken.

Han sier SV vil jobbe for å realisere kravet fra Fellesforbundet om en utredning av alternativene til EØS.

- Det er underlig at ja-partiene påstår at det ikke finnes noe alternativ til EØS, men samtidig avviser å utrede hva alternativene kan være. Vi håper dagens vedtak vil bidra til at dette endrer seg, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media