Nei-siden kraftig fram

Nå sier seks av ti nordmenn nei til EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En meningsmåling Opinion har gjort for NRK og Aftenposten viser at EU-motstanden i Norge har økt kraftig den siste tida.

Så seint som i april var ja-siden klart i flertall, men nå er alt snudd opp ned. Ifølge meningsmålingen har nei-siden økt fra 42 til 59 prosent.

Det er en framgang på 17 prosent for nei-leiren. Det er aldri tidligere registrert et så kraftig stemningsskifte i EU-saken her til lands, skriver Aftenposten.

Oppsvinget for de norske EU-motstanderne er tett forbundet med nei-vinden som blåser over Europa. Frankrike og Nederlands rungende nei til den nye EU-grunnloven påvirker nordmenns holdning til framtidig unionsmedlemskap.

- Dette er selvsagt gledelig tall for oss på nei-siden. Jeg tror det skyldes at nei-folk, og ikke minst tvilerne, har fått større selvtillit når de ser at også folk i Europa protesterer mot den utviklingen EU er inne i, sier Senterpartiets leder Åslaug Haga til NRK.

Ikke bekymret

Når det gjelder den norske motstanden viser meningsmålingen den samme tendensen over hele landet. Også i Oslo og Akershus, hvor EU-oppslutningen tradisjonelt er sterkest.

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) er ikke overrasket over nei-sidens framgang.

- Når noe positivt skjer i EU, som for eksempel utvidelsen østover, slår det positivt ut for ja-siden her i Norge. Skjer det noe som oppleves som negativt, slår det den andre veien, slik det har gjort her, sier han til Aftenposten.

Høyre-nestleder Jan Tore Sanner hevder han ikke er bekymret over EU-tilhengernes tilbakegang fra 58 til 41 prosent på få måneder.

- Jeg er sikker på at ja-siden kommer på offensiven igjen ganske snart, sier Sanner til NRK.• Europabevegelsen

• Nei til EU